Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serez, ormanların yok olmasının, ekolojik dokuya ve ülke ekonomisine büyük darbe vurduğunu söyledi.
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serez, ormanların yok olmasının, ekolojik dokuya ve ülke ekonomisine büyük darbe vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Serez, günümüzde çıkan orman yangınlarının yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu, özellikle anız yakılmasının yangına davetiye çıkardığını belirtti. Anız yakmanın yasak olmasına rağmen önüne geçilemediğini ifade eden Serez, sıcak havanın da yangınları tetikleyen etkenlerin başında geldiğini, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman alanlarının sıcak hava sebebiyle yaz aylarında tehdit altında olduğunu vurguladı. Serez, ‘’ülkelerin, milletlerin, insanlığın en büyük servetlerinden olan ormanların yok olması gerek ekolojik dokuya gerekse ülke ekonomisine büyük darbe vuruyor. Günümüzde orman yangınlarının yüzde 99’u insan kaynaklı. İnsanların tedbirsizliğinden dolayı oran bu kadar yüksek’’ dedi.
Yangınların küresel ısınmaya etkisinin de büyük olduğunu ifade eden ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serez, şunları kaydetti: ‘’Ormanlar yandığı zaman atmosfere büyük oranda karbondioksit ve karbonmonoksit yayılır. Atmosferde karbondioksit oranının nasıl yükseldiği ortaya çıkıyor. Küresel ısınmanın esas sebeplerinden biridir, bu durum. Atmosferde karbondioksit oranının çoğalmasının sebebi yeşilin azalmasıdır. Yangınlarla bir yandan yeşili yok ediyoruz bir yandan da atmosfere karbondioksit depoluyoruz.
|