|
|
|
Düşük kurla enflasyon aşağı çekilmez |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kolaycılığa kaçarak, sadece TL’yi değerlendirerek enflasyonun aşağıya doğru çekilemediğini belirtti. Tüzmen, “Paramızın aşırı değerlendirildiği ortamda enflasyonu aşağıya doğru çekeceğimizi hesaplıyorduk ama yüzde 120’ye varan bir hesap hatası ile yanıldığımızı en sonunda anladık” dedi.
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, TürkAmerikan İş Adamları Derneği (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin paralarının değerinin düşük olmasıyla ilgili sözlerine atıfta bulunarak, ‘’düşük kuru bir dış ticaret politikası şeklinde kullanarak, ihracat artışı sağladıklarını’’ söylediğini hatırlattı. Çin’in de aynı politikayı izlediğini kaydeden Tüzmen, ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkelerin aynı politikayı izlediğini, Türkiye’nin ise tam tersi bir model izlediğini söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’Paramızın aşırı değerlendirildiği ortamda enflasyonu aşağıya doğru çekeceğimizi hesaplıyorduk ama yüzde 120’ye varan bir hesap hatası ile yanıldığımızı en sonunda anladık. O politikaları yeniden kurgulamak zorundayız. Neden? Çünkü TL’yi çok aşırı değerlendirdik, enflasyon yine ikili haneye çıkmış oldu. Demek ki çok kolaycılığa kaçarak, sadece TL’yi değerlendirerek, enflasyonu aşağıya doğru çekemiyorsunuz. Yapısal araçları kullanarak, hareket etmemiz lazım.’’
Bakan Tüzmen, Türkiye’nin daha önce, ABD’ye dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğunu, ancak uygulanan kur politikası sonunda dış ticaret açığı vermeye başladığını söyledi. Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye’nin ABD’ye 2003 yılında 300 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini ama son yıllarda bu ülkeye dış ticaret açığı verilmeye başlandığını ifade ederek, bu yılın son 5 ayında ABD’ye 2.5 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini bildirdi. Tüzmen, yılın tamamında ise ABD’ye verilen dış ticaret açığının 7 milyar dolara çıkacağını söyledi.
TABA Başkanı Uğur Terzioğlu da, ihracatta yaşanan sorunun ‘’düşük kur’’ olduğunu belirterek, bu durumun ne kadar devam edeceğini sordu.
|
07.08.2008
|
|
|
Memur masada |
Memur maaşlarına gelecek yıl için yapılacak zam miktarının yanı sıra sosyal ve özlük haklara ilişkin taleplerin ele alınacağı toplu görüşmeler 15 Ağustosta başlayacak. Bu arada, dün yürürlüğe giren bir kanuna göre, “aynı ünvana sahip, aynı işi yapan’’ kamu personeli arasındaki ücret farklılığı giderilerek, ‘’eşit işe, eşit ücret’’ uygulamasına geçilecek.
Memur maaşlarına önümüzdeki yıl için yapılacak zam miktarının yanı sıra sosyal ve özlük haklara ilişkin taleplerin ele alınacağı toplu görüşmeler 15 Ağustosta başlayacak. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde somut sonuçlara ulaşılabilmesi amacıyla görüşmeler öncesinde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve KESK Genel Başkanı Sami Evren’i birlikte kabul etti. Konfederasyon başkanları, kabulde, toplu görüşmeler önceside yaklaşımlarını ortaya koydular.
MALİYE HAZIRLIKLI GELSİN
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptığı açıklamada, Başesgioğlu ile yaptıkları görüşmede, toplu görüşmelerde somut sonuçların ortaya çıkması adına olumlu izlenim edindiklerini söyledi. Başesgioğlu ile toplu görüşmelerin gündemi ve takvimi konularını görüştüklerini anlatan Akyıldız, ‘’Maliye yetkililerinin 15 Ağustosa hazır gelmesini ve nasıl bir teklifle geleceklerini bu tarihe kadar belirlemelerini istiyoruz’’ dedi. Akyıldız, görüşmelerde, 2009’da kamu çalışanlarının hakların ne oranda geliştirileceğinin ve grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının sağlanması için neler yapılacağının bir takvim çerçevesinde ortaya konulması gerektiğini ifade etti.
ZAMLAR ENFLASYON KARŞISINDA ANLAMSIZ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da mevcut uygulamalarda çalışanlar aleyhine ciddi haksızlıklar olduğunu belirterek, genel olarak ücretlileri koruyacak şekilde gelir vergisi dilimlerinin 5’er puan düşürülmesi gerektiğini söyledi. Yüzdelik zamların enflasyon karşısında anlamsız kaldığını dile getiren Gündoğdu, ‘’Ekonomik büyüme ıskalanmamalı. Kamu çalışanlarının ücretleri belirlenirken enflasyonun yanında büyümeden de pay verilmeli’’ dedi. Toplu sözleşme hakkı olmadığı sürece toplu görüşmelerin çok da anlamlı olmadığını ifade eden Gündoğdu, en azından Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Gündoğdu, denge tazminatı ek tazminata dönüştürülürken zaten düşük ücret alan kamu çalışanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, ‘’eşit işe eşit ücret’’ prensibinin düşük ücret alanların daha fazla mağdur olmasını önleyecek şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
ZAMLAR İÇİN AYRILMIŞ İLAVE BİR PAY YOK
KESK Genel Başkanı Sami Evren, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkını içermeyen Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun kadük olduğunu ve kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm arama noktasında ihtiyaca cevap vermediğini savundu. Bu durumdaki bir yasanın çerçevesini çizdiği toplu görüşmelerden olumlu sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Evren, ‘’Toplu görüşmeler, eşit mücadeleyi engelleyen bir oyuna dönüşmüştür. Toplu sözleşme önünde engel olan bu oyun bozulmalıdır. KESK olarak bu oyunu bozacağız’’ dedi. Anayasa’nın 90. maddesinin sağladığı haklar çerçevesinde kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapma olanağı bulunduğunu savunan Evren, ‘’IMF’ye yeni anlaşmadan bahsediliyor. Bunun yanında yeni bütçede kamu çalışanlarına yapılacak zamla ilgili olarak ayrılmış ilave bir pay bulunmuyor. Bu koşullarda sağlıklı bir görüşme olmaz. KESK, geçmişte de benzer uyarıları yapmış ve haklı çıkmıştı. Bu haliyle bir kez daha haklı çıkacağız ve bu oyunun bir parçası olmayacağız’’ diye konuştu. Evren, bu değerlendirmelerinin toplu görüşmelere katılmayacakları anlamına gelmediğini kaydetti.
|
/ Ankara
07.08.2008
|
|
|
Bankalar göreve |
Karapara aklama ve terörün finansmanıyla daha etkin mücadele edilebilmesi için Şüpheli İşlem Tebliği yenileniyor. Buna göre, bankalar, şüpheli buldukları işlemleri 10 gün içinde Mali Suçları Araştırma Kurumu’na bildirecek.
KARAPARA aklama ve terörün finansmanıyla daha etkin mücadele edilebilmesi için Şüpheli İşlem Tebliği yenileniyor. Yeni düzenlemeyle şüpheli işlem sayısı da 20’den 123’e yükseltiliyor. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Adnan Ertürk’ten edindiği bilgiye göre, şüpheli işlem bildirimlerini yeniden düzenleyen taslak son şeklini aldı. Taslakta şüpheli işlem, ‘’yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu mal varlığının, yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına, terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya bunlarla ilgili ya da bağlantılı olduğuna dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunmalı hali’’ olarak tanımlanıyor. Taslağa göre, bankalar, bunların dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisine haiz kuruluşlar, kambiyo mevzuatında belirtilen yetkili müesseseler, faktoring şirketleri, aracı kurumlar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, finansal kiralama şirketleri, sermaye piyasasında takas ve saklama hizmeti veren kuruluşlar, posta ve taşımacılık hizmeti veren kuruluşlar, şüpheli buldukları işlemleri 10 gün içinde MASAK’a bildirecek. İşlemin şüpheli olup olmadığı değerlendirilirken sadece o işlem ile yetinilmeyecek, müşteri profili, faaliyet hacmi, işlemin niteliği, kimlere menfaat sağladığı, sektörün özellikleri gibi unsurlar da dikkate alınacak. Şüpheli işlem bildirimini gerektiren durumlarda, yükümlülerce gerekli kimlik tespiti de yapılacak.
|
07.08.2008
|
|
|
Aracı kârları enflasyonu arttırıyor |
TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, tarım ürünlerindeki aşırı aracı kârlarının enflasyonu azdırdığını belirtti.
Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’e göre Temmuz ayında aylık değişimin tarım sektöründe yüzde 0,04, sanayi sektöründe yüzde 1,54 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Mevsim itibariyle fiyatların tarımda bir miktar azalmasının normal olduğunu belirten Yetkin, tarım sektörü endeksinde fiyatların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,54 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 14,95 artmasının, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının enflasyonun önemli kaynaklarından birini oluşturduğunu gösterdiğini kaydetti. Özellikle mercimek fiyatında yüzde 12,67, taze fasulye fiyatında yüzde 10,98, sivri biberde yüzde 29,85, karpuzda yüzde 7,47 artış görülmesinin, fiyat artışlarının en çok, üretimi düşen ürünler ve sebzemeyve gibi aracı kârlarının aşırı yüksek olduğu alanlarda gerçekleştiğini gösterdiğini ifade ederek, tarım ürünlerindeki aşırı aracı kârlarının enflasyonu azdırdığını belirtti.
|
07.08.2008
|
|
|
Pastırma-sucuk satışlarına gurbetçi dopingi |
TATİLLERİNİ memleketleri Kayseri’de geçirmeye gelen gurbetçiler, pastırma ve sucuk satışlarını yüzde 50 artırdı.
Kayseri denilince akla ilk gelen ürünlerden pastırma ve sucuk, yaz sezonunda tatil için memleketlerini tercih eden gurbetçilerin alışveriş listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Kilosu 30-50 YTL olan iyi kalite pastırma ile 18-22 YTL arasında satılan sucuk, gurbetçilerin damak tadına hitap etmeyi sürdürüyor. Sucuk ve pastırma üreticisi de olan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, yaz tatili için memleketlerine gelen gurbetçilerin piyasayı canlandırdığını söyledi. Bu dönemde pastırma ve sucuk satışlarında gözle görülür artış yaşandığına dikkati çeken Ünlü, ‘’Pastırma ve sucuk satışlarına gurbetçilerimiz önemli katkı sağlıyor. Dünya genelini etkileyen ekonomik krizlerden gurbetçilerimizin de nasibini almasına rağmen, normal dönemdeki sucuk ve pastırma satışları, bu dönemde yüzde 50 civarında arttı’’ dedi.
|
07.08.2008
|
|
|
Türkiye’nin hedefi altın çağ olmalıdır |
AVRASYA Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, Türkiye’nin yeni, taptaze bir başlangıca ve atılıma ihtiyacı olduğunu belirterek, ‘’Ülkenin önüne altın çağ hedefi konulmalıdır’’ dedi.
Başaran, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye gündeminin siyaset yerine ekonomi ağırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Dünyada bugün ekonominin konuşulduğunu anlatan Başaran, dünyanın küreselleşme ve denge arayışları içinde bir dönem yaşadığını, bu dengelerin de Avrasya coğrafyası üzerinde şekillendiğini söyledi. Söz konusu coğrafyada iki büyük aktörün Rusya ve Türkiye olduğunu ifade eden Başaran, Türkiye’nin özellikle artan gıda talebininde öne çıkacak bir ülke olabileceğini kaydetti. Dünyada ‘’beyin’’ ve ‘’beden’’ ülkeleri olduğunu dile getiren Başaran, Türkiye’nin, 15 yıl içinde bilgi ve teknolojiyi iyi kullanıp, beyin ülke olması gerektiğini vurguladı. Başaran, Türkiye’nin artık yeni bir ekonomik modele ve stratejiye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, siyasetin ekonominin gerisine kalmasını temenni ettiklerini aktardı. Hükümetlerin sadece kriz dönemlerinde program açıklamamaları gerektiğinin altını çizen Başaran, ‘’Türkiye’nin yeni, taptaze bir başlangıca atılıma ihtiyacı var. Ülkenin önüne altın çağ hedefi konmalıdır’’ dedi. ASİAD Danışmanı Dr. Ali Güven de ASİAD’ta yeni bir yapılanma programı başlattıklarını belirterek, önümüzdeki aylarda ‘’Uygar Toplum Manifestosunu’’ açıklayacaklarını söyledi. Güven, ASİAD’ın sanal ortam tabanlı bir iş şebekesi geliştirdiğini, bunun detaylarını da gelecek aylarda paylaşacaklarını aktardı.
|
Faruk Arkan
/ İstanbul
07.08.2008
|
|
|
BTC’de patlama oldu petrol akışı durdu |
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın Refahiye bölümünde patlama meydana geldi, patlamanın ardından yangın çıkması üzerine petrol akışı durduruldu.
Edinilen bilgiye göre BTC hattının Erzincan ile Refahiye ilçesi arasındaki bölümünde önceki gece 23.20 sularında patlama meydana geldi, patlamanın ardından yangın çıktı. Bunun üzerine hattaki 29 ve 31 numaralı vanalar kapatılarak petrol akışı durduruldu. Refahiye Kaymakamı Mehmet Makas, 30 numaralı pompada meydana gelen patlama öncesi, boru hattındaki sistemin arıza olduğu bilgisini Ankara’ya ilettiğini söyledi. Patlamada sabotaj ihtimali olmadığını ifade eden Makas, boru hattında yangının devam ettiğini, çevreye yayılmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını bildirdi. Bu arada, yangının sıçraması olasılığına karşı, ham petrol boru hattının yakınından geçen doğal gaz hattından gaz akışı da kesildi.
|
07.08.2008
|
|
|
Buğday taban fiyatı bir an önce açıklanmalı |
IĞDIR Ziraat Odası Başkanı Tülay Işık, buğday taban fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti.
Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, buğday taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle çiftçilerin zor duruma düştüğünü ileri sürdü. Fiyatların açıklanmamasından ötürü çiftçilerin buğdaylarını Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satmadığını belirten Işık, ‘’Paraya ihtiyacı olan bazı çiftçiler mallarını çok ucuza tüccarlara satmıştır. Bu durumdan çiftçilerimiz zarar görmektedir. Taban fiyatları bir an önce açıklanmalıdır’’ dedi. Iğdır’daki bir un fabrikasının sahibi iş adamı Fuat Kumtepe ise hükümetin taban fiyat açıklamamasının çiftçiyi de, kendilerini de mağdur ettiğini savundu. Kumtepe, ‘’Hem biz hem de çiftçi mağdur olmuştur. Çiftçinin ürününü 52 YKr’ye alıyoruz. Taban fiyatı açıklandığında yeniden düzenleme yapacağız’’ diye konuştu.
|
07.08.2008
|
|
|
AKİB: İhracatımızla birlikte problemlerimiz de artıyor |
AKDENİZ İhracatçı Birlikleri (AKİB), Temmuz ayında geçen yıla oranla yüzde 60’lık ihracat artışı sağladı ve 5 milyar dolarlık 2008 yılı toplam ihracat hedefine şimdiden ulaştı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, AKİB’in 2008 yılı 7 aylık döneminde yaptığı ihracatı değerlendirdi. Birliğin geriye dönük 1 yıllık ihracat rakamı toplamının 5 milyar dolara ulaştığını söyleyen Aymen, “ Bu rakam yıl sonu hedefimizdi. Bu hızla devam edersek yıl sonunda 6 milyar doları bulacağız” dedi. Aymen, geçen yılın aynı döneminde 305 milyon dolar olan Temmuz ayı ihracatlarının yüzde 60 artışla 489 milyon dolara ulaştığına dikkat çekerek, 2008 yılı ilk 7 ayındaki ihracat rakamlarının ise yüzde 39’luk artışla 3 milyar 166 milyon dolara ulaştığını belirtti. Aymen, gittikçe artan ihracat rakamlarına rağmen, ihracatçıların mevcut ekonomik şartlardan gördükleri zarara değinirken, “ İhracatımızla beraber sorunlarımız da artıyor. Gelinen nokta ve olumlu artışlar, ihracatçılarımızın yoğun çabası ve fedakarlıkları sayesinde sağlanmıştır” diye konuştu. Aymen, gelecek dönemde tüm ihracatçıları her türlü faaliyetlerinde temkinli olmaya çağırdı.
|
Yeni Asya
/ İstanbul
07.08.2008
|
|
|
Belirsizlik yatırımcının hızını kesmedi |
KÜRESEL piyasalardaki kriz ve içerideki siyasi belirsizliğe rağmen Türkiye’de ilk 6 ayda 11 milyar dolarlık birleşme ve satın alma oldu.
Deloitte Türkiye ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırlanan “Türkiye’de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Yarı Yıl Değerlendirmesi” raporu açıklandı. Rapor, 2008 yılının ilk yarısında gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinin detaylı bir analizini ve yılın ikinci yarısına yönelik değerlendirmeleri ortaya koyuyor. Global piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve AK Parti’ye yönelik kapatma davasının son 45 ayda yarattığı siyasal belirsizliğe rağmen, 2008 yılının ilk yarısında gerçekleşen yaklaşık 11 milyar dolar tutarındaki birleşme ve satın alma işlemi, yatırımcıların hâlâ Türkiye’de yatırım yapma iştahının azalmamış olduğunu gösteriyor. Raporda ayrıca, yatırımcıların kısa vadede temkinli bir tutum içinde olacakları vurgulanırken, olumsuz seyrini sürdüren küresel piyasalar ve yılın ilk yarısında yaşanan siyasal belirsizlik dolayısıyla kaybedilen zamanın yılın ikinci yarısına ilişkin bazı kaygılara neden olabileceği belirtiliyor.
|
07.08.2008
|
|
|
İlköğretim öğrencisinin kırtasiye masrafı 100 YTL |
EĞİTİM öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, sezon hazırlığını sürdüren kırtasiyecilerin raflarını yeni ürünler doldurmaya başladı.
Okul kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığınca dağıtılmaya başlamasıyla, kırtasiyeye daha fazla ağırlık veren sektörde, özellikle ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik çizgi film karakterlerinin süslediği ürünler daha fazla yer alıyor. Çocuklar, okulda kullandıkları temel ihtiyaçlarının yanı sıra çeşitli oyuncaklara da kırtasiyecilerde rahatlıkla ulaşabilecekler. Şimdilik daha çok kayıt yaptıran velilere hizmet veren kırtasiyelerde, okullardan ihtiyaçların bildirilmesinin ardından yoğunluğun artması beklenirken, ilköğretim çağındaki bir öğrenci için ortalama 100 YTL’lik bir birikimi şimdiden hazırlamak gerektiği belirtiliyor. Bir kırtasiye firmasının Adana ve Güneydoğu Bölge Sorumlusu Gürbüz Satılmış, geçen yıl yüzde 3040 civarında bulunan Çin malı ürünlerin bu yıl yüzde 50’yi aştığını belirterek, maliyetlerin yüksek olmasının ise bu ürünlerin gelişini daha da artırdığını vurguladı.
|
07.08.2008
|
|
|
Hipermarketler kasapları da vurdu |
ADANA Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları Odası Başkanı Murat Yağmur, şehir merkezlerinde hemen hemen her sokak başında açılan büyük marketlerin küçük esnafı iflasın eşiğine getirdiğini belirterek, yılın 6 aylık döneminde, kayıtlı 312 esnafın işyerlerini kapattığını söyledi.
Yağmur, piyasalardaki nakit darlığı sebebiyle küçük esnafın zor günler yaşadığını söyledi. Şehir merkezinde sayısı her geçen gün artan hipermarketlerin küçük esnafı iflasın eşiğine getirdiğini ifade eden Yağmur, ‘’Kasap, tavukçu ve balıkçı esnafı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya’’ dedi. Yağmur, vergi ve elektrik başta olmak üzere tüm giderlerini borç alarak ödemek durumunda kaldıklarını ifade ederek, bu yılın 6 aylık döneminde kayıtlı bin 785 esnaftan 312’sinin sicil kayıtlarını sildirerek mesleği terk ettiklerini bildirdi. Esnafın korunması için şehir merkezlerinde büyük marketlerin kurulmasını önleyecek ‘’Hipermarketler Yasası’’nın çıkartılmasını dört gözle beklediklerini kaydeden Yağmur, ‘’Üyelerimizin durumu oldukça kötü. İşyeri kapatmalarının daha da artacak olmasından endişe ediyoruz. Bu nedenle hükümetten, bir türlü çıkartılmayan bu yasanın bu yıl içerisinde mutlaka uygulamaya konulmasını istiyoruz’’ diye konuştu.
|
07.08.2008
|
|
|
|