İSTANBUL Pendik’te mobilya ve dekorasyon sektöründe hizmet veren DEMOSAN firmasının sahiplerinden Taceddin Okumuş, bankaların esnafa kredi vererek gelişmesine destek olacakken, yüksek faiz ve taksit ödemelerinde anlayış göstermemesi sebebiyle fayda değil zarar verdiğini söyledi.
Mecburen bankadan kredi aldıklarını ifade eden Okumuş, bankaların, krediyi geri ödemesi sırasında bir taksidini geciktiren esnaftan geriye kalan taksitlerin hepsini birden istediklerini, ödeyemeyince de hemen hacize geldiklerini kaydetti. Okumuş, “Bankadan kredi alıp taksitleri geciktirdiği için iflas eden çok arkadaşımız var” dedi. Pendik’teki iş yerinde ziyaret ettiğimiz Okumuş, sorularımızı cevapladı.
Piyasada sıkıntı olduğu söyleniyor. Mobilya
sektöründeki durum nasıl?
Elbette bizde de sıkıntı var. Çekler erteleniyor. İnsanlarda bir tedirginlik var. Acaba ne yapsak, nasıl yapsak, şu işe girsek mi girmesek mi diye. Bizim sektör inşaata dayalı olduğu için malum böyle bir sıkıntımız var. Vergiler yüksek, Avrupa’nın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz.
Elektrik ve doğalgaz zamları sizi nasıl etkiliyor?
Eh, farkında olmaları lâzım. Sıkıntılarımız yukarıya da aksediyor, ama bazen işler yavaş ilerliyor. Kaç senedir elektriğe zam gelmemişti. Birden zam geldi. Keşke azar azar zam yapılsaydı... Birden yüksek nisbette zam olunca biraz sıkıştık tabiî.
En büyük sıkıntınız bankalar mı?
Kapitalist sistem bu zaten. Bankalar esnafı batırmak için kredi veriyorlar. Kalkındırmak için değil. Şimdi bankadan kredi alıyorsun, bir taksidini geciktirirsen geriye kalan tüm taksitleri birden istiyor. Kredi alan da zor durumda kalıyor. Hemen hacze gidiyor bankalar. 2008 yılından çok ümitliydik, ama olmadı. Bir kaç ay önce AKP’ye kapatma dâvâsı da açılınca, piyasa çok bozuldu.
Diğer şikayetleriniz neler?
Evet, maalesef kaybettik. Bazı müşterilerimiz, “Biz şu bankayla çalışıyoruz, siz de bu bankayla çalışacaksınız” diyor. Biz de mecburen o bankada hesap açıyoruz. Bu hesapların senelik aidatı var. Çalışsan da çalışmasan da aidatı ödüyorsun. Çek alsan koçan başına 100 YTL ‘hava parası’ var. Son günlerde bankalar, çeklerin arkasını yazmıyor. Çek veren, “Bu çek, benim rızam dışında elimden çıktı” diye bankaya talimat veriyor. Banka da çekin arkasını yazmıyor, çekini tahsil edemiyorsun. Mahkemeye veriyorsun, tabiî bu da çok uzun sürüyor. Kanunda böyle bir boşluk var. ‘Rızam dışında elimden çıktı’ deyip işin sıyrılıyorlar. Tabiî böyle olunca da biz de kendi çeklerinizi ödemekte zorlanıyoruz. Sıkıntı üstüne sıkıntı. Bu şekilde tefecilerin tuzağına düşenler de var. Zarar üstüne zarar ediyoruz.”
|