Anayasa Mahkemesi, aylardır Türkiye’nin siyasî, ekonomik ve sosyal gündemini bloke eden AKP’nin kapatılma dâvâsı hakkında kararını verdi. Yüksek Mahkeme AKP’nin kapatılmamasına ancak hazine yardımının yarısının kesilmesini kararlaştırdı.
KARAR YETER ÇOĞUNLUĞU SAĞLANAMADI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 6 üyenin kapatılma, 4 üyenin de Hazine yardımından yoksun bırakılması, 1 üyenin de dâvânın reddi kararına vardığını, netice olarak AK Parti’nin son yıl aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verildiğini bildirdi.
ODAK, AMA EYLEMLER YETERLİ DEĞİL
Haşim Kılıç kendisinin dâvânın reddi yönünde karar bildirdiğini, Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli’nin ise odak olduğu yönünde görüş bildirdiğini, ancak kapatmaya yetecek kadar eylemlerin pekişmediği yönünde görüş bildirdiğini açıkladı.
Kapatılmadı, uyarıldı
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP’nin kapatılmadığını belirterek, ‘’Ancak 6 arkadaşımız kapatılması yönünde oy kullanmış, 5 arkadaşımızdan 4’ü Hazine yardımından yoksun bırakılması sonucuna varmış, 1 kişi de reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bütün bunlardan 6 arkadaşımızın kapatılma, 4 arkadaşımızın da Hazine yardımından yoksun bırakılması kararını birlikte düşündüğümüzde siyasi partiye Hazine yardımından yani son yıl aldığı hazine yardımının 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verilmiştir’’ dedi.
Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin 3 gündür süren görüşmelerinin ardından davayla ilgili kararı açıkladı. Kılıç, şunları kaydetti: ‘’Ben bu sonucun çok iyi tahlil edileceğine, değerlendirileceğine, analiz edileceğine ve ilgili siyasi partinin buradan alması gereken mesajı alacağı temennisinde bulunmak istiyorum. Burada kapatma kararı çıkmamıştır Anayasa’daki bu sayıyı yani 7 sayısını tutturamamış olmasından dolayı kapatma kararı çıkmamıştır ama bu kararın sonucunda bu partiye bir ihtar kararı çıkmıştır, ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Bu sonucun değerlendirileceğini ve gereğinin de yapılacağını umut ediyorum, tahmin ediyorum.’’
SİYASET YASAĞI DA YOK
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ‘’Biz dışardan gelen eleştiriler, dışardan gelen baskılar sonucunda hiçbir zaman bir programlama, bir planlama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız’’ dedi.
Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nde kararla ilgili yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ‘’Adalet ve Kalkınma Partisinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespitiyle eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrası ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 1/b maddesi gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi’’ istemiyle dava açtığını anımsattı.
Bu davayla birlikte 61 kişinin de siyasi yasaklı olması talebi bulunulduğunu ifade eden Kılıç, ‘’Bu partiyle ilgili mahkememizin şu anda çıkarmış olduğu kararı açıklamadan önce bazı konuları paylaşmak istiyorum’’ diyerek şunları söyledi: ‘’Türkiye’nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek Anayasa Mahkemesi’nin önüne konmuş olması şüphesiz ki hem Anayasa Mahkemesini hem de Türkiye’de gerek siyasi gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle de Türkiye’deki 70 milyonluk halkımız gözünü Anayasa Mahkemesi’ne dikerek, bu kararın sonucunu beklemek durumunda kalmıştır. Bu arada bu davaların görülme süreciyle ilgili kimi basın organları ve köşe yazarları tarafından her türlü ahlaki ve insani değerler aşılarak çok büyük eleştirilere tabi tutulduk, hakaretlere maruz kaldık.
Ben arkadaşlarımın bu konudaki düşüncelerini ve duygularını bir kez yinelemek istiyorum ve bundan dolayı da üzüntülerimizi bir kez daha belirtiyorum: Tabii, bu davaların görülme süreci bu mahkemenin kendi yaptığı program ve planlama çerçevesinde yürümektedir. Tabii bu önümüze gelen davaların gerek sosyal, gerek ekonomik gerekse siyasal boyutlardaki önemi nedeniyle biz bu davanın bir an önce sonuçlanması gerekliliğini göz ardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz ve biz de bu ülkenin sevinciyle ve üzüntüsüyle birlikte hep beraber bunları duyuyoruz. O nedenle bu davanın ne kadar önemli olduğunu, toplumu ne kadar ilgilendirdiğini biz de görmezlikten gelemezdik.’’
CİDDİ SIKINTILAR ÇEKİYORUZ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, parti kapatma davalarında karar vermede çok ciddi sıkıntılar çektiklerini bildirerek, ‘’Siyasi aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz: Eğer bu konuda bir rahatsızlık varsa topluma ters gelen kurallar, anayasa değişiklikleri varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikler süratle yapılabilmelidir’’ dedi.
Raportör Osman Can’ın tercih edilme nedenine de değinen Kılıç, şöyle konuştu: ‘’Bundan önceki türban konusunda çıkan Anayasa değişikliğini arkadaşımızın incelemiş olması ve laiklik konusunun bu çerçevede çok enine boyuna kendisi tarafından incelenmiş olması nedeniyle de arkadaşımız yine laikliğin karşıtı fiillerin odağı olduğu iddia edilen partinin davasının görülmesiyle ilgili daha kolaylık sağlama adına bu arkadaşımıza verilmiştir. Arkadaşımızın tercih sebebi sadece budur. Bunun dışında herhangi bir sebep lütfen düşünmeyelim.’’
MUTLU OLDUĞUMUZ SÖYLEYEMEZ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, parti kapatmalarla ilgili olarak da şunları söyledi:
‘’Tabii ki bizim bu davada karar verirken bir partinin kapatılmasıyla ilgili hiçbir arkadaşımız mutlu olduğunu söyleyemez. Biz de demokrasi adına herkes gibi bu parti kapatma davalarında karar vermede çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Ancak ne yazık ki bu konuda çağdaş demokratik ülkelerle olan bir beraberliği sağlamak adına yapılması gereken Anayasal ve yasal değişiklikler yapılmayıp, ne zaman bir siyasi parti kapatma davası gündeme gelir, o zaman bu kuralların yapılması gerektiği çok ciddi bir şekilde, hızlı bir şekilde tartışılmaya başlar. Oysa bunun böyle olmaması gerekir. Siyasi parti kapatma davaları daha açılmadan ilgili siyasi partilerimizin bir uzlaşma içerisinde bu konuda yapılması gereken değişikliklerin yapmasını arzu ederdik. Ama maalesef bu güne kadar pek gerçekleşmedi ve bu tartışmalar siyasi parti kapatma davaları açıldığı andan itibaren yine canlılığını kazandı. Biz bu vesileyle bir kez daha siyasi aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz: Eğer bu konuda bir rahatsızlık varsa topluma ters gelen kurallar, anayasa değişiklikleri varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikler süratle yapılabilmelidir.’’
|