Kültürel ve dinî dejenerasyonun yüksek oranda yaşandığı Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk ve Sancak’taki Müslümanlar, bu dejenerasyonu önlemek ve kendi kimliklerini korumak için ülkelerindeki İmam-Hatip okullarını (medreseleri) el üstünde tutuyorlar.
Hali hazırda Balkanlarda 20’nin üzerinde imam-hatip okulu var. Bu sayının çoğaltılması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Sırbistan’da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak’taki Gazi İsa Bey Medresesi de bölgedeki Müslümanların tek İmam-Hatip okulu. Yeni Pazar’da erkek ve kız çocukları için ayrı ayrı iki şubesi olan okulun ayrıca Karadağ Cumhuriyeti’nde kalan Rojaye şehrinde kız çocukları için bir şubesi daha faaliyet gösteriyor. Her üç şubede öğrenciler için yurt ve üç öğün beslenme imkânı bulunuyor. Medrese Osmanlı Devleti tarafından Yeni Pazar şehrinde kurulduğu 15. yüzyılın sonlarından bu yana faaliyet gösteriyor. 1946’da Komünist dönemde kapatılan medrese, 1993 yılında yasal olarak yeniden faaliyete başlamış ve lise düzeyine denk resmi okul olarak kabul edilmiştir. Medresede klasik İslâmÎ ilimler ve sosyal-fen dersleri programı uygulanıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren İmam-Hatip Lisesi dengi ve şeklinde eğitim öğretim sürdürülüyor. Arapça ve İngilizce dillerinin de öğretildiği medreseden mezun olanlar, bölgede İslâm kimliğinin korunması noktasında önemli katkılarda bulunuyorlar.
Türkiye’den destek bekliyorlar
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın misafiri olarak medreseden yeni mezun olmuş 42 öğrencisiyle İstanbul’a gelen Gazi İsa Bey Medresesi Müdürü Necad Hasanoviç “Okulumuz çok başarılı. Sadece maddi olarak sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda kardeş Türkiye halkından da destek bekliyoruz” dedi. Sancak, Balkanlar’da Sırbistan ve Karadağ arasındaki koridorda, merkezi Yenipazar (Novi Pazar) şehri olan ve Boşnak ve diğer Müslümanların nüfusun çoğunluğunu teşkil ettiği bir bölge. (Boşnak Müslüman yüzde %67, Sırp-Karadağlı ve Arnavut yüzde 33) Etrafı Hıristiyan ülkelerle çevrili olan Sancaklı Müslümanlar, bu coğrafyada kimliklerini korumanın mücadelesini veriyorlar. Osmanlı ve İslâm kültürünün halen canlı bir şekilde yaşandığı Sancak, Balkanların güzide Müslüman bölgelerinden biri olarak biliniyor.
|