Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve 23 yıl önce sit alanı ilân edilen 5 bin yıllık Hisar Kalesi ve çevresinin, içinde evler, hayvan damları ve cami bulunan köye dönüştüğü belirlendi.
Tunç Çağı’ndan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve 23 yıl önce sit alanı ilân edilen 5 bin yıllık Hisar Kalesi ve çevresinin, içinde evler, hayvan damları ve cami bulunan köye dönüştüğü belirlendi. Her yıl kullanma bedeli alınan evler için bu ay yıkım kararı çıktığı, tahliye işleminden sonra restorasyon için başvurulacağı öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, İzmir’in Kiraz ilçesi yakınındaki 5 bin yıllık Hisar Kalesi, 150 yıl kadar önce içine ve çevresine yapılan evler sebebiyle köy haline geldi. Hisarköy olarak anılmaya başlanan bölgede, devlet 1985 yılında kadastro çalışması başlatarak, kale içinde 10, dışında ise 25 metrelik alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu hükümleri uyarınca sit alanı ilân etti.
Bu kapsamda 31 ev Hazineye ait olarak rapor edilirken, kale içinde ve dışında yer alan 6 evin sahiplerine ise kadastro çalışmaları öncesinde tapu verildiği anlaşıldı. Sit alanı içinde bir de caminin bulunduğu belirlendi. Uzun yıllardır söz konusu evlerde oturan vatandaşlar ise Hazineye ait tescil işleminin haksız olduğunu öne sürerek, tapu alabilmek amacıyla dâvâ açtı. Ancak dâvâ reddedildi. Yerleşim birimindeki 6 ev sahibi, tapulu olarak kaydedildi.
Hazineye kayıtlı olan evlerden bu tarihten itibaren Kiraz Mal Müdürlüğü tarafından her yıl ‘’ecri misil’’ adı altında kullanma bedeli alındığı öğrenildi. Sit kararı sonrasında evlerde tadilat veya benzer işlemler yapanlara ceza dâvâları açıldı.
Bu arada Temmuz ayı başında sit alanı ilân edilen evler için yıkım kararı çıktı.
|