"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

İşe alınmanın püf noktaları

CV (Curriculum Vitae) Türkçedeki karşılığı ile özgeçmiş, işe başvuran adayın vitrinidir. Aynı zamanda yetenek haritasıdır. İyi bir CV hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? Önemsiz gözüküp de önemli olan bazı kriterleri de gözden kaçırmamak gerekir.

Öncelikle kendinizi tanıyın. Güçlü ve zayıf yanlarınızı bilirseniz ona göre geleceğinizi şekillendirirsiniz. Yeteneklerinizin farkına varmak ve onları geliştirmek; hangi alanlara, hangi sektörlere ve hangi pozisyonlara uygun olduğunuzu belirlemek açısından çok önemlidir. Hangi alanlarda yetenekli olduğunuzu, bir işletmenin ihtiyaç ve beklentileriyle örtüşüp örtüşmeyeceğini belirlemeniz gerekir. Gelecekte mutlu bir hayat sürmenin en önemli adımı huzurlu bir iş hayatı olacaktır. Yetenekleriniz doğrultusunda işinizde başarılı olabilmek için kendinizi tanımanız olmazsa olmaz şarttır.

Gazetelerden ve internetten kendinize göre ilginizi çeken sektörlerde iş ilânları arayın.

Yeteneklerinizi işverenlere en iyi şekilde sunmak için iyi bir CV ile hazırlamaya geliyor sıra.

nCV’niz klâsik özgeçmişlerden farklı olsun. İşverenler her gün onlarca CV ile karşılaşıyor. Fazla aşırıya kaçmadan işverenin size öncelik vermesi için CV’nizde bir farklılık olsun.

nBaşvuracağınız firmayı araştırın. Çünkü iş hayatında nereden başladığınız çok önemli. Belki de hayatınızı bu ilk iş deneyimi şekillendirecektir. Kurumsal bir kimliği, bir disiplini olmayan firma sizi iş hayatında başarısız kılabilir.

nCV’nize kapak yazısı hazırlayın. Kapak yazısında, bu firmaya neden başvurduğunuzu, neler katabileceğinizi, başvurduğunuz pozisyonla ilgili deneyimlerinizi üç kısa paragraf şeklinde yazın. Bu sayede kapak yazısı hazırlamamış binlerce kişinin bir anda önüne geçmiş olacaksınız. Mülâkata çağırılıp çağrılmamanız büyük oranda kapak yazınıza göre belirlenir.

nCV’nize fotoğraf ekleyin. Profesyoneller fotoğrafınızdan sizin kişilik analizinizi yapabilir. Bunun için özgeçmişinize koyacağınız fotoğrafa dikkat edin. Tatilde çekilmiş bir fotoğrafınızı veya ciddiyetsiz bir fotoğraf sizi direkt elemeye vesile olabilir. Ekleyeceğiniz fotoğraf mümkün olduğu kadar şu anki halinizi göstermeli ve eski olmamalı.

nHer iş başvurusu için farklı bir özgeçmiş hazırlayın. İşverenler alacakları pozisyonlar için özgeçmişinize saniyelerini ayırırlar. Sizi fark etmeleri için işverene, ilânda verilen bilgiler doğrultusunda bir dil kullanın. Genele yönelik bir özgeçmiş yerine, o işe göre düzenlediğiniz bir özgeçmiş oluşturun.

nŞu ana kadar aldığınız sertifikalar, katıldığınız eğitim programlarınızı yazın. Bunlar sizin gelişime ve yeniliğe açık bir insan olduğunuzun göstergesi olacaktır.

nCv’nizde aşırı derecede detaya girmeyin. Yukarıda belirttiğimiz gibi işverenin zamanı kısıtlıdır. Meselâ uzmanlık alanınızla ilgili bir işe başvuracaksınız. Buraya detaylı bir şekilde kaç kardeş olduğunuzu, okuduğunuz ilköğretimin adını yazmanız gerekmez. Online hazırlanan bazı özgeçmişlerde bu tarz detaylarla karşılaşabilirsiniz. Fakat işverenin bu tür detaylara zaman ayırmadığını bilin.

nHobilerinize dikkat! Eskiden hobiler kısmına çok önem verilmezdi. Şimdi ise bazı profesyonel firmalar adayın hobilerinden kişilik analizi yapabiliyorlar. Hobiler hem kişinin karakteri hem de hayata bakışı hakkında karşı tarafın fikir sahibi olmasını sağlayabiliyor. Çünkü iş dışında farklı alanlarla ilgilenmek, hobi sahibi olmak, kişisel zenginliğin ifadesi olarak görülebiliyor. Hatta hobileriniz işe alınacağız pozisyona uygun olup olmadığınızı bile anlatır. Meselâ takım sporlarıyla uğraşanların iyi bir takım oyuncusu olacakları, daha bireysel sporlarla ilgilenenlerin masalarının başında kendi işlerini en iyi şekilde icra edebilecekleri ön görülüyor. Satranç ya da dama gibi hobileri olanların ise daha analitik ve pratik karar verme yetkinliklerine sahip kişiler oldukları düşünülüyor.

nReferanslar kısmını oldukça gerçekçi yazın. CV’nin daha etkili olması için milletvekili veya Bakan ismini yazanlar olabiliyor. Mülâkatta ne derece bakanla veya milletvekili ile yakın olduğu kolaylıkla öğrenilebilir. İdeal olan, daha önce eğer çalışmışsanız uzmanlık alanınızla ilgili yöneticinizin veya uzman yetkilinin ismini yazabilirsiniz.

nYalan söylemeyin. Sizde olmayan bir özelliği özgeçmişinizde yazmayın. Çünkü mülâkatta pozisyonunuz uygun olsa dahi sizi strese sokacaktır. Bu da karşıdakine kaygı uyandıracaktır. Kolaylıkla elenirsiniz.

Başvurduğunuz firma sizi mülâkata çağırmışsa iyi bir CV hazırlamışsınız demektir. Mülâkatta ne konuşacaksanız onu yazın, ne yazıyorsanız onu konuşun. Söyledikleriniz ve yazdıklarınız arasında tutarlılık olsun. Doğruluğu elden bırakmayın.

İşe girmenin ikinci aşaması mülâkattır. Onu da inşallah haftaya ele alalım .

Faruk AKÇE

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  ALTERNATİF SAĞLIK

  Ya sabır!

  İşe alınmanın püf noktaları

  YASEM AJANDASI 26 TEMMUZ 2008/29

  YASEM İLETİŞİM

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır