Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkân sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin hayata geçirilmesi ve Marmaray'ın devreye girmesiyle Londra’dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin’e ulaşabilecek.
DÜNYANIN yeni petrol ve doğalgaz merkezi konumundaki Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkan sağlayacak projenin hayata geçirilmesiyle Londra’dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin’e ulaşabilecek. Geçen yıl Eylül ayında ihalesi yapılan projede, yaklaşık 290 milyon YTL ile teklif veren Çelikler-Özgün Yapı Grubu ile sözleşme imzalandı ve firmaya yer teslimi yapıldı. Tarihi İpek Yolu’nu ‘’Demir İpek Yolu’’na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını gerçekleştirecek. Bu bölüm çift altyapıya uygun, tek üstyapı şeklinde yapılacak. Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını ise Gürcistan gerçekleştirecek. Gürcistan, ayrıca Ahılkelek’ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak. Projenin tümünün 2011 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Öte yandan, İstanbul Boğazı’nda sürdürülen Marmaray Projesi’nin de tamamlanmasına paralel olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demir yolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Hattın stratejik öneminin yanı sıra TCDD’nin yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Gül: İpek yolu canlanıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) Projesi ile tarihi İpekyolu’nun tekrar canlandığını belirtti ve projenin Kafkasya’nın barış ve istikrarına katkı yapacak, iyi komşuluk ilişkileri arzusu gösteren tüm ülkelere açık olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, ‘’Bu mutlu günde hep beraber burada olmamız sevindirici bir olay’’ dedi. Büyük bir projenin Türkiye tarafının temel atma törenini gerçekleştirdiklerini anlatan Gül, ‘’Bu proje tarihî İpekyolu’nun tekrar canlanmasıdır’’ diye konuştu. Gül, BTK’nın sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi birbirine bağlamadığı ifade ederek, Çin’den Londra’ya kadar uzanacağını kaydetti.
Saakaşvili: Ekonomik, kültürel ve tarihî bir proje
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de yaptığı konuşmada, BTK Projesi’nin sadece bir demiryolu projesi olmadığını, ekonomik, kültürel ve tarihî anlamlar taşıdığını vurguladı. Saakaşvili, projenin Gürcistan’ın Türkiye ile ilişkilerine çok büyük katkı yapacağını belirterek, böylece Türkiye ile yeni ulaşım kanalları ve sınır kapıları açıldığını kaydetti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de konuşmasında, üç ülkenin işbirliğiyle bu tür bölgesel projelerin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu, Gürcistan ile ilişkilerinin de memnuniyet verici şekilde seyrettiğini anlatan Aliyev, ‘’Üç ülke arasındaki bu işbirliğinin dünyada örneği yok’’ dedi.
|