TEMA Vakfı’nın ‘’Türkiye Arıcılığındaki Tehlikeler’’ raporunda, Türkiye arılarında yanlış arıcılık uygulamaları ve olumsuz iklim şartları sebebiyle son iki kışta yüzde 50’yi geçen koloni kayıpları yaşandığı ve bal üretiminin düştüğü belirtildi.
Raporda, Türkiye’deki 4,5 milyon bal arısı kolonisinin, koloni başına 17 kilogram bal verdiği ve yılda 50-60 bin ton bal üretildiği kaydedildi. Türkiye’deki 20 koloniden sadece bir tanesinin ana arısının değiştirilebildiği belirtilen raporda, “Bu ana arıların da damızlık vasıfları ve kaliteleri kontrol edilemedi. Türkiye’de bal kalitesi denetimi yok denecek kadar yetersiz ve göstermelik. Ticari früktozlu ve sakarozlu ballar yaygın olarak pazarlanıyor” denildi. Raporda, bal arılarının nektar ve polen toplamak için çiçekleri ziyaret etmesinin, onların döllenmesini ve ürünün oluşmasını da sağladığı belirtilerek, arıların bir damla bal üretimi için yaklaşık 120 bin çiçeği ziyaret ettikleri kaydedildi. Bitkilerin gelişmesinde, tarımsal ürünlerin oluşmasında ve hayvancılığın ana girdisi yem bitkilerinin veriminde, arıların, su ve gübre kadar önemli olduğu ifade edilen raporda, ‘’Özellikle zararlı böcek mücadelesi yapılan tarım alanlarında diğer dölleyici böceklerin ölmesi nedeniyle döllenmede mutlaka bal arısına ihtiyaç duyulduğu’’ vurgulandı. Raporda, Türkiye’nin bir kıta gibi yedi ayrı iklim özelliği gösterdiği, 12 bin bitkisinin büyük bölümünün nektarlı ve polenli olduğu hatırlatılarak, bozuk mera ve orman alanlarının rehabilite edilmesine paralel olarak ballı bitkilerin miktar ve çeşit olarak daha da artacağı vurgulandı.
|