Çelik-çomak ve uzun eşek gibi oyunları halen oynamayı sürdüren kırsaldaki çocuklar, yine kuşaktan kuşağa geçen sopadan atlar ya da bir sopa içine geçirilen tekerle tozlu köy yollarında kovboy edasıyla koşuşturup duruyor.
ŞEHİR çocuklarının gelişen teknoloji ile oyuncak dönemini kapattığı günümüzde, köylerde halen 1970’lerin el yapımı klasik oyun gereçleri kullanılıyor. El yapımı bez bebekler, tahta ve telden otomobiller, ağaç kabuğu oyularak yapılan yelkenliler, ağaç dalından tabanca ve tüfekler, 30 yıl öncesinde olduğu gibi günümüzde köylerdeki çocukların hayatlarının en önemli parçasını oluşturuyor. Büyük kentlerde genellikle bilgisayara yüklenen oyunlarla sanal ortamlarda meşgul olan akranlarının adını bile bilmediği çelik-çomak ve uzun eşek gibi oyunları halen oynamayı sürdüren kırsaldaki çocuklar, yine kuşaktan kuşağa geçen sopadan atlar ya da bir sopa içine geçirilen tekerle tozlu köy yollarında kovboy edasıyla koşuşturup duruyor.
Günümüzde klasik oyuncaklardan yoksun büyüyen kent merkezindeki çocuklar, evlerinde veya internet kafelerde zaman geçirirken, bu yaşamdan hayli uzakta olan köylü çocuklar ise adeta eski oyun ve oyuncakları gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir misyonu yerine getiriyor. Okuldan arta kalan zamanlarında veya tatillerde gün boyu bol bol el yapımı oyuncaklarla oynayarak gün batımında yatağında hayli bitkin ve yorgun, ama bir o kadar da huzurlu uykuya dalan çocuklar, kendilerini izleyen büyüklerine de nostalji yaşatıyor.
KIRIK BİSİKLET TEKERİ OYUNCAĞI OLDU
Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesi Karagöçer köyünde de Er ailesi fertlerinden ilköğretim okulu öğrencisi Yakup Er (10), bir sopaya geçirdiği bisiklet tekeri ile kendi oyuncağını yaptı. Kendisi için çok değerli olduğunu söylediği oyuncağı ile kırsalın tozlu yollarında yalın ayak koşuşturup duran küçük Yakup, ‘’Bir bisikletimin olmasını isterdim ama böyle de mutluyum. Belki ileride param olursa alırım’’ dedi.
|