AVRUPA Birliği’ne (AB) üye olma sürecinin getirdiği değişim, gelişim ve yenilenmenin yanı sıra AB’ye tam üye olma halinde hizmetlerin serbest dolaşımı kapsamında birlik ülkelerinde iş yeri açılabilecek olmasının esnaf ve sanatkârlar için önemli bir fırsat olduğu belirtildi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından esnaf ve sanatkârların güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koymak, fırsat ve tehditleri tesbit etmek, hangi proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilebileceğini ortaya koymak amacıyla 15-17 Şubat 2008 ta-rihlerinde düzenlenen ‘’Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Ortak Akıl Platformu Çalıştayı’’nda oluşan veri ve bilgiler bir raporda toplandı.
SWOT (Güçlü alanlar, Zayıf-gelişmeye açık alanlar, Fırsatlar ve Tehditler) Analizi ile esnaf ve sanatkâr kesiminin fotoğrafını çekmeye çalışan rapora göre, esnafın, mikro kaynakları değerlendirerek öz sermayesiyle devletten bir destek beklemeden ekonomiye katkı sağlaması ve ülkedeki istihdamın büyük bir bölümünü gerçekleştiriyor olması güçlü alanlarının başında geliyor.
Raporda, esnaf ve sanatkâr kesimini bekleyen fırsat ve tehditlere de yer veriliyor. Devletin kapsamlı ve gerçekçi bir esnaf sanatkâr politikasının bulunmayışı, esnaf ve sanatkârları kapsayan güncel, güvenilir ve sağlıklı bir veri tabanının olmaması, bu kesimi ilgilendiren yasal düzenlemeler hazırlanırken esnaf teşkilâtından görüş alınmaması esnaf ve sanatkârlar için tesbit edilen tehditlerin en önemlileri olarak ifade ediliyor.
Rapora göre, esnaf ve sanatkâr kesimi için AB’ye üye olma sürecinin getirdiği değişim, gelişim ve yenilenme ile AB’ye tam üye olma halinde hizmetlerin serbest dolaşımı kapsamında esnaf ve sanatkârların AB ülkelerinde iş yeri açabilecek olmaları önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.
Dünyada ve Türkiye’de küçük girişimciliğin desteklenmesine yönelik bir eğilimin bulunması, bu eğilime yönelik politikalar ve teşvikler oluşturulması, Türkiye ekonomisinin büyüme trendi içinde bulunması, hükümet ile sosyal diyalog kültürünün artması da esnaf kesimi için fırsat olarak değerlendiriliyor.
|