TÜRKİYE Makarna Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ergin Erzurumlu, üretim düşüklüğü sebebiyle makarnalık buğdayın spekülatörler tarafından stoklanmaya başladığını ve tonunun 900 YTL’ye kadar çıktığını söyledi.
Ergin Erzurumlu, Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyon ton makarnalık buğday üretimi yapıldığını, fakat bu yıl özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık nedeniyle makarnalık buğday rekoltesinin 400 bin ton kadar azaldığını kaydetti.
Tüccarların, fiyatların yükseleceği beklentisiyle piyasadan makarnalık buğday topladığını ve stokladığını anlatan Erzurumlu, makarnalık buğdayda iç piyasada ton başına 900 YTL’ye kadar çıkan fiyatların, spekülartörler tarafından tonu 1250 YTL’ye kadar çıkarılmak istendiğini ifade etti. Bu yıl yurt dışında makarnalık buğday üretiminin çok iyi olduğuna ve tonunun ortalama 575 dolardan işlem gördüğüne işaret eden Erzurumlu, şöyle konuştu: ‘’Geçen sene tonu 450 YTL’den satılan makarnalık buğday fiyatları bu yıl 900 YTL’ye kadar çıktı.
Yüksek fiyattan çiftçimiz de kazanmıyor, aracılar kazanıyor. Makarnalık buğdayın tonunun 700750 YTL’nin üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz. İcap ederse ithalatla yurt dışından istediğimiz kadar buğday getireceğiz. Zaten ilk ithalatımızı yaptık, Toprak Mahsulleri Ofisi de ihaleye çıktı ve yurt dışından 45 bin ton makarnalık buğday aldı.’’
|