|
|
|
Fabrikalar kapandı, işsizlik arttı |
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, Adıyaman OSB’de bu yıl 7 fabrikanın kapandığını ve 6 bin istihdamdan en az 2500-3000 kişinin işten çıkarıldığını belirterek, ‘’Ben bile gözüm gibi baktığım otelimi sattım. SSK, Bağ-Kur, vergi ve elektrik borcum yüzünden geçen ay sattım’’ dedi.
ADIYAMAN Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, Adıyaman OSB’de bu yıl 7 fabrikanın kapandığını ve 6 bin istihdamdan en az 2500-3000 kişinin işten çıkarıldığını belirterek, ‘’Ben bile gözüm gibi baktığım otelimi sattım. SSK, Bağ-Kur, vergi ve elektrik borcum yüzünden geçen ay sattım’’ dedi. Ersoy, şu anda Adıyaman’da üretimde olan 43 fabrikanın en az 7 tanesinin kapandığını, kapanan fabrikaların genelde tekstil sektöründe olduğunu belirterek, ‘’Kapanma sebepleri ise ekonomik gidişatın belirsizliği’’ diye konuştu. Sosyal güvenlik açıklarının yılda 37 milyar YTL olduğuna işaret eden, bunun aşağı çekilmesi, kayıt dışı denetimlerin artırılması gerektiğini belirten Ersoy, şunları kaydetti: ‘’Denetim artırılsın. Herkes yeşil kartlı olmasın. Kayıt içine alınsın. Gayrimenkulu olan insanlar bile yeşil kart almaya başladı. İnanın şu an Adıyaman’da bizler, sanayiciler bile yeşil karta özeniyoruz. Yeşil kartımız olsa odunumuz, kömürümüz, okul masrafları, her şey beleş? Adıyaman’da 613 bin nüfusun 320 bini yeşil kartlı. Bu milleti tembelliğe, fukaralığa alıştırmak demektir. Bir kamyon patates getirseniz indirecek insan bulamazsanız. Böyle popülist politikalardan vazgeçilmeli. Bu, usulüne ve yerine göre verilmeli.’’
‘’BAKAN, SANAYİCİYE TAZİYEYE GELDİ’’
7 tekstil fabrikasının bu yıl içinde kapandığını belirten Zafer Ersoy, çoğunun sigorta primi, maliyeye borçları olduğunu kaydetti. Ersoy, OSB’de 6 bin kişinin istihdam edildiğini ve bunlardan en az 2500-3000 kişinin işten çıkarıldığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun burada yaptığı tekstil yatırımı 250 milyon avroydu, bu bile kapandı. 1000 kişi çalışan fabrikada şimdi 30 kişi çalışıyor. OSB’de 2007 yılının beşinci ayından bu yana herkes işçi çıkarmaya başladı. Toplamda 3 bine yakın kişi işsiz kaldı. SSK primleri, kamunun alacaklarının çok radikal şekilde tahsili herkesi bunalttı. Zaten, bakan (Devlet Bakanı Mehmet Şimşek) hafta sonu sanayiciye taziyeye geldi. Düşünün ki, ben ticaret odasının başındayım, ben bile gözüm gibi baktığım otelimi sattım. SSK, Bağ-Kur, maliye ve elektrik borcum yüzümden geçen ay otelimi sattım.’’
‘’PARA, DEVLETTE BİR DE FAİZCİ DE VAR’’
Yatırım ikliminin iyileştirilmesi, sanayiciye, tüccara, çiftçiye ekonomiye uyum projesi hazırlanması gerektiğini ifade eden Ersoy, ‘’Şu an para devlette bir de faizciler de var’’ dedi. Şirketlerin kapanmasında bazı sanayicileri de kabahati bulunduğunu belirten Adıyaman TSO Başkanı Ersoy, işadamlarına artık geleneksel sektörlere yatırım yapmamalarını, katma değeri yüksek ürünler üretmelerini, markaya ve AR-GE’ye önem vermelerini, şirket evlilikleri yapmalarını, nitelikli eleman çalıştırmalarını tavsiye etti. ’
|
/ Gaziantep
15.07.2008
|
|
|
Borsadan yabancılar çıkmadı yeni yatırımcı da gelmedi |
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB’den yabancı yatırımcının çıkmadığını, ancak yeni yatırımcının da gelmediğini bildirdi.
Küresel kriz ve Türkiye’deki gelişmelerin borsadaki yansımalarına ilişkin soruları cevaplayan Hüseyin Erkan, Türkiye’deki siyasi belirsizliğe rağmen söylenenlerin tersine İMKB’den yabancı yatırımcının çıkmadığını, ancak yeni yatırımcının da gelmediğini söyledi. Erkan, ‘’Türkiye’nin geleceğinden umutlu oldukları için ‘siyasi belirsizlik geçicidir, mutlaka siyasi çözüm gelecek ve düzelecek’ diye düşünüyorlar. Yabancı yatırımcı kesin olarak satıp çıkmayı düşünseydi, kafaya koysaydı fiyata, alıcıya bakmazdı. O kadar kötü bir gelecek görse hemen çıkar. 2001 krizinde yüzde 60 civarında yabancı payı çıktı. Şu andaki belirsizlik 2001 yılı öncesi durumunda olsaydı faizler gümbür gümbür oynar, borsa düşerdi’’ dedi. Erkan, genellikle yerli yatırımcının bireysel olduğu için çıktığını, yabancının ise kurumsal yatırımcı olduğu için riskini azaltacak bir sürü imkana sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ‘’Yerli yatırımcı, yerli yatırımcıya satıyor, yabancı ise elinde stok tutuyor. Çıkışlar yok. Yılbaşından bu yana hisse senetlerinde 1 milyar dolar çıkış var. Yabancı yatırımcı, yerli kadar etkilenmedi. Yabancı portföy cinsinden yatırımları günlük oynuyor. Tahvil ve bonodan çıkıyor ancak reel faizlerin yüksek olması nedeniyle yatırımlarını, ağırlıklı olarak günlük repoda değerlendiriyor. Repo günlük risktir.’’ Erkan, şu anda yabancı portföy yatırımcısının borsada halka açık olan hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğunu söyledi.
|
/ Van / Ankara
15.07.2008
|
|
|
14 milyar dolar yabancı sermaye gelir |
DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 2008 yılında geçen seneye göre düşük ama yine de iyi ölçekte yabancı doğrudan sermaye çekeceğini bildirerek, ‘’bu yıl öngördüğümüz net 12-14 milyar dolar’’ dedi.
Şimşek, bu yılın ilk beş ayında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 45,5 azalarak 6,1 milyar dolar olmasında, dünyadaki sıkıntıların ve Türkiye’de Mart ayından bu yana ortaya çıkan belirsizliğin katkısının büyük olduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye’de 2008 yılında net 12-14 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı çekmeye öngördüklerini belirterek, ‘’Geçen seneye göre bir miktar düşük ama yine de Türkiye’nin geçmişine ve birçok diğer ülkeye oranla iyi ölçekte bir yabancı doğrudan sermaye çeker. Yılbaşında, 2008 için brüt 18 milyar dolar çekeriz diye düşünüyorduk’’ dedi. Petrol fiyatları sebebiyle cari açık yükselmeye devam ettiğini kaydeden Şimşek, bunun da özel sektörün daha fazla borçlanması anlamına geldiğini ve uzun dönemde tercih edilen bir seçenek olmadığını dile getirdi. Şimşek, cari açığın yumuşak bir karın olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de içinden geçtiğimiz süreç, siyasi istikrarı ciddi şekilde zedeler reform sürecini tehdit altına atarsa onun yansımaları olur. Özel sektöre de kamu sektörüne de yansımaları olur.’’
|
/ Gaziantep
15.07.2008
|
|
|
Spekülatörler makarnalık buğdayı stokladı, tonu 900 YTL'ye çıktı |
TÜRKİYE Makarna Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ergin Erzurumlu, üretim düşüklüğü sebebiyle makarnalık buğdayın spekülatörler tarafından stoklanmaya başladığını ve tonunun 900 YTL’ye kadar çıktığını söyledi.
Ergin Erzurumlu, Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyon ton makarnalık buğday üretimi yapıldığını, fakat bu yıl özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık nedeniyle makarnalık buğday rekoltesinin 400 bin ton kadar azaldığını kaydetti.
Tüccarların, fiyatların yükseleceği beklentisiyle piyasadan makarnalık buğday topladığını ve stokladığını anlatan Erzurumlu, makarnalık buğdayda iç piyasada ton başına 900 YTL’ye kadar çıkan fiyatların, spekülartörler tarafından tonu 1250 YTL’ye kadar çıkarılmak istendiğini ifade etti. Bu yıl yurt dışında makarnalık buğday üretiminin çok iyi olduğuna ve tonunun ortalama 575 dolardan işlem gördüğüne işaret eden Erzurumlu, şöyle konuştu: ‘’Geçen sene tonu 450 YTL’den satılan makarnalık buğday fiyatları bu yıl 900 YTL’ye kadar çıktı.
Yüksek fiyattan çiftçimiz de kazanmıyor, aracılar kazanıyor. Makarnalık buğdayın tonunun 700750 YTL’nin üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz. İcap ederse ithalatla yurt dışından istediğimiz kadar buğday getireceğiz. Zaten ilk ithalatımızı yaptık, Toprak Mahsulleri Ofisi de ihaleye çıktı ve yurt dışından 45 bin ton makarnalık buğday aldı.’’
|
15.07.2008
|
|
|
Hedef, kişi başına 8 kg makarna tükettirmek |
ERZURUMLU, Türkiye’de şu anda makarna sanayicileri tarafından yıllık yaklaşık 1 milyon ton civarında buğday kullanıldığını, bir bu kadar buğdayın da bulgur sektörü tarafından işlendiğini bildirdi.
Bu yıl yaklaşık 700 bin ton makarna üretimi hedeflediklerini anlatan Erzurumlu, bu miktarın 200 bin tonunu yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’de kişi başına düşen makarna tüketiminin şu anda yıllık 6 kilogram olduğuna işaret eden Erzurumlu, bu miktarı kısa dönemde 6,2-6,3 kilogram seviyesine, orta vadede ise 8 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
|
15.07.2008
|
|
|
Yoksulluk sınırı 1.306 YTL |
TÜRKİYE KamuSen, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının Haziranda bin 306 YTL 98 YKr’ye yükseldiğini bildirdi.
Türkiye KamuSen’den yapılan yazılı açıklamada, konfederasyonun Araştırma Geliştirme Merkezi’nce hazırlanan ‘’asgari geçim endeksi’’ araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 306 YTL 98 YKr’ye yükseldiği, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 2 bin 626 YTL 80 YKr olarak belirlendiği kaydedildi. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya oranla yüzde 1,44 oranında arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 2,16 oranında artarak 997 YTL 77 YKr oldu. 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı Haziranda bin 5 YTL 74 YKr olarak tahmin ediliyor. Açıklamada, Haziranda bir memurun ortalama maaşının yüzde 97,5’ini yalnızca gıda ve barınma için harcamak, diğer ihtiyaçlarını ise maaşının yüzde 2,5’i ile karşılamak zorunda kaldığı belirtildi.
|
/ Ankara
15.07.2008
|
|
|
Gümrüklere x-ray cihazları alınacak |
GÜMRÜK ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş., Kapıkule, Sarp ve Hamzabeyli Gümrük Kapılarına xray araç kontrol cihazlarını satın alacak.
Aralarında Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Sarp ve Nusaybin Gümrük Kapılarının da bulunduğu toplam 10 gümrük kapısı da yeni yolcu bagaj tarama cihazlarıyla donatılacak. Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Kapıkule, Sarp ve Hamzabeyli Gümrük Kapılarına toplam 7 adet yarı sabit yüksek teknoloji araç tarama ve izleme sistemini (xray araç kontrol cihazları) alarak, montajları ile kontrol tesislerini yaptıracak. Şirket ayrıca Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp, Nusaybin, Akçakale, Türkgözü, Dilucu, ve Esendere Gümrük kapılarına ise toplam 22 adet xray bagaj tarama ve kontrol cihazlarını satın alacak, montajları ile kontrol tesislerini gerçekleştirecek. Söz konusu cihazların alımı montajı ve tesis edilmesi işlerinin ihalesi, 8 Ağustos 2008 tarihinde saat 14.00 ile 15.00 arasında TOBB Genel Merkezinde gerçekleştirilecek.
|
/ Ankara
15.07.2008
|
|
|
Fındıkta 900 bin ton rekolte bekleniyor |
ULUSAL Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, piyasada fındık rekoltesi beklentisinin 850900 bin ton dolayında olduğunu söyledi.
Fındık hasadı döneminin yaklaştığını, bu nedenle, fındık rekoltesi konusunda çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından tahminler yapıldığını ifade eden Arslantürk, şöyle devam etti: ‘’Fındık rekoltesiyle ilgili çok farklı tahminler var. Bu tahminlerin farklı olmasının esas nedeni, mevcut üretim alanlarının tam olarak belirlenmemesinden kaynaklanıyor. Türkiye’de 734740 bin hektarlık üretim alanı söz konusunu. Fakat Çiftçi Kayıt Sistemi’nde bu alanlar 634 bin hektar olarak gösterilmektedir. Bu da rekolte tahminlerini etkiliyor.’’ Fındık piyasasının rekolte beklentisinin yüksek olduğunu vurgulayan Arslantürk, ‘’Piyasa beklentileri 850900 bin ton dolayında’’ dedi.
|
/ Trabzon
15.07.2008
|
|
|
Likör arazisi ihalesi 24 Temmuz’da |
MECİDİYEKÖY'DEKİ eski likör fabrikası arazisinin gelir paylaşımı yöntemiyle gerçekleştirilen ihalesinin, ikinci etabını oluşturan açık artırma 24 Temmuz 2008’de gerçekleştirilecek.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 1 Temmuz 2008’de üçüncü kez satışa çıkarılan Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde iki teklif alınmıştı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, ilk teklifleri aldıktan ve basında yer alan açıklamalardan sonra Aşçıoğlu ve Kiler’in, kendilerinden emin ve istekli bir tablo çizdiğini ifade ederek, “İki tarafın samimi, ciddi bir şekilde rekabet edeceğini bekliyoruz” dedi.
|
/ İstanbul
15.07.2008
|
|
|
|