DÜNYA Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2008 yılına ilişkin hazırladığı ‘’Sağlık Raporu’’nda, dünya genelinde ölüme sebeb olan ilk 8 hastalığın 6’sının ardındaki ‘’karanlık gücün’’ sigara olduğuna dikkat çekiliyor.
DSÖ’nün resmi internet sitesinde yayınlanan ve 135 ülkeden elde edilen bilgilerle hazırlanan raporda sigara, ‘’önlenebilir ölümlerin birinci ve en büyük nedeni’’ olarak tanımlanıyor. Sigara kullanımını azaltmaya ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarına engel olmaya yönelik önlemlerin, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yeni yasalarla düzenlendiğine işaret edilen raporda, buna karşılık sigara kullanımındaki düşüşün istenilen düzeyde olmadığı kaydedildi. Rapora göre, dünya genelinde en sık görülen ilk 8 ölüm nedeninden 6’sı sigarayla doğrudan ilişkili olarak kabul ediliyor.
ERKEKLER AZALIYOR KADINLAR ARTIYOR
Raporda, sigara kullananlar için oldukça tedirgin edici açıklamalar yer alıyor. Buna göre, tütün mamulleri kullanan bir kişi, sigara nedeniyle ömründen ortalama 15 yıl kaybediyor. Raporda, sigara içenlerin yarıya yakınının, sigara içmelerine bağlı kalp, damar ve benzeri hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Dünyada sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i ise gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları. Tüm ülkelerin ortalaması göz önüne alındığında, dünya nüfusunun yüzde 22’si sigara içiyor. Bu oran, erkekler için yüzde 36, kadınlar için yüzde 8 olarak görülse de sigara içen erkek oranı azalma, kadın oranı ise artış eğilimi gösteriyor.
TÜRKİYE İLK ON LİSTESİNDE
Ülkeler açısından bakıldığındaysa Orta ve Doğu Avrupa ile Güneydoğu Asya en yoğun sigara içilen coğrafyalar olarak göze çarpıyor. Dünya genelinde içilen tüm sigaraların üçte ikisini sadece 10 ülke tüketiyor. Sigara kullanım alanlarına yeni düzenlemeler getiren Türkiye de bu ‘’en kötü 10 içici’’ listesinde yer alıyor. Türkiye, Bangladeş, Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Rusya ve ABD, sigara üreticilerinin ürettikleri sigaraların üçte ikisini sattıkları, en yoğun içici ülkeler olarak tanımlanıyor.
|