AVRUPA Parlamentosu AP’de düzenlenen ‘Avrupa ve Sınırların Güvenliği’ konfernasında Schengen anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi istendi.
ABHaber’in de izlediği konferansa katılan konuşmacılar özetle şu görüşleri dile getirdiler: Açılış konuşması: Avrupa Birliği’ne yeni katılan üyelerle birlikte Schengen sisteminin de yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Gözönünde tutulması gereken iki nokta:
*Gelişmekte olan yeni teknolojiler
*Göç hareketlerinin globalleşmesi
Sınırlarda güvenliğin sağlanması ve seyahat imkânlarının kolaylaştırılması aralarında denge kurulması gereken iki temel amaçtan biri.Yeni teknolojiler Schengen Bölgesinde kanun dışı hareketleri önlemek amacıyla daha etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Yeni sistem SIS II adını taşıyor, 2009 da son testleri yapıldıktan sonra eylül 2009 da sistemin etkin hale gelmesi bekleniyor. Güvenlik sisteminde öngörülen reformlar SIS I sisteminin SIS II sistemine dönüştürülmesini içeriyor. Slovenya başkanlığı döneminde ajandada birçok ilerleme kaydedildi. Fransa başkanlığı döneminde de bu çabanın devam ettirilmesi gerekmektedir. Schengen sisteminin başarılması gerekiyor henüz tam olarak uygulamaya konulmuş değil. Slovenya'yı temsil eden konuşmacı: En son yapılan reformlar üye ülkeler arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Özellikle, göç sistemiyle ilgili reformların testinin bu yıl sonunda sonuçlanması bekleniyor. Komisyonun bu konudaki tepkileri de önem taşımaktadır. Fransa dönem başkanlığı danışmanı: Sınırların ortadan kaldırılması başarılmıştır. E-borders'lardan sözedilebilir. Schengen sisteminde yapılması öngörülen reformlar özellikle yeni üyelerin birliğe alınmasından sonra ortaya çıkan göç problemine çözüm sağlaması amaçlanıyor. Amaçlanan, özgür dolaşım olan bir Avrupa, ve bunun sağlanabilmesi için birçok seviyede çalışmalar yapılması örneğin deniz hukuku politikalarının uyumlulaştırılması gerekmektedir. Yeni ülkelerin Schengen sistemine adapte edilmesi tamamen operasyonel bir sorundur ve yeni nesil network desteğiyle gerçekleştirilebilir. Bir sonraki aşama da göçlerin düzenlenmesi olmalıdır. Avrupa Parlemantosu da etkinlik ve hakların korunmasını eşzamanlı olarak amaçlamalıdır. İtalya’yı temsil eden konuşmacı: SIS II sisteminin öngörülmesinin sebebi öncelikle iç kontrol zorunluluğudur. SIS II getirdiği teknolojik altyapısıyla farklı bir kontrol sistemi öngörmektedir. Projenin gecikmesiinin başında yeni ülkelere Schengen sisteminin uyum sorunu geliyor.'’
|