MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için Türkiye'de tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Ekonomi 2008 Raporunu açıklayan Vardan, yargı reformu ve yeni anayasanın en acil gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri aktardı: "Son dönemde yargı kararları sıkça tartışılmakta ve toplumda gerilime neden olmaktadır. Bu durum da istikrarı baltalamakta ve ekonominin önünü tıkayabilmektedir" dedi.
KESİNTİSİZ BİR DEMOKRASİ
"Son iki senedir yaşadıklarımız bir yargı reformuna ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır" diyen Vardan "Sivil ve çoğulcu, temel hak ve hürriyetleri garanti altına alan, kuvvetler arası ilişkileri koruyan, demokratik yeni bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır. Unutmayalım ki sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için ülkemizde tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyacımız vardır" şeklinde konuştu.
Büyüme için de demokrasi şart
üstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı artırabilmek için Türkiye’de tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç bulunduğu kaydetti.
MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu, derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Milli gelirden büyümeye, kamu maliyesinden para piyasalarındaki gelişmelere, enflasyondan küreselleşmeye, istihdamdan meslekî ve teknik eğitime kadar çok kapsamlı olarak hazırlanan 204 sayfalık MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu’nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Vardan, Türkiye tarihinde ilk kez yüksek kalkınma trendinin yakalandığı 2002-2007 döneminin ardından iç ve dış ekonomik ve siyasal çalkantılar nedeniyle fırtınalı günler yaşandığını söyledi. Vardan, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler hakkında bilgi verdiği konuşmasında, yapılması gereken işler ve eksikler olduğuna da değindi.
“YARGI REFORMU ACİL GEREKLİLİK”
Vardan, konuşmasında yargı reformu ve yeni anayasanın en acil gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri aktardı:
“Son dönemde yargı kararları sıkça tartışılmakta ve toplumda gerilime neden olmaktadır. Bu durum da istikrarı baltalamakta ve ekonominin önünü tıkayabilmektedir. Son iki senedir yaşadıklarımız bir yargı reformuna ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır. Bugün yargıya yönelik en sert eleştirileri yöneltenlerin, dün yargı reformunun önünde en katı direnişi gösterenler olduklarını ibretle gözlemliyoruz. Bu noktada sivil ve çoğulcu, temel hak ve hürriyetleri garanti altına alan, kuvvetler arası ilişkileri koruyan, demokratik yeni bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır. Unutmayalım ki sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için ülkemizde tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyacımız vardır.”
Kamu yönetimi reformunun daha fazla geciktirilmeksizin çıkarılması gerektiğine ifade eden Vardan, hükümetin Merkez Bankasının para politikalarının reel ekonomiyi daraltıcı olumsuz etkinliğini dengeleyici, ancak popülist de sayılmayacak genişleyici birtakım malî tedbirler almasının son derece yerinde olacağını kaydetti.
“ANAYASA KONVANSİYONUNDA OLMAYI
ARZU EDERİZ”
Rapor hakkında özet bilgiler verdikten sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ömer Cihad Vardan, büyüme performansına ilişkin olarak, ülkenin bulunduğu yerden daha ileriye gitmesini arzu ettiklerini ve işlerine odaklanmak istediklerini kaydetti.
Vardan, “Sistemden kaynaklanan riskleri almak istemiyoruz” dedi.
AKP’nin kapatılması dâvâsının ekonomiye getireceği yüklere ilişkin bir soru üzerine de, AKP’ye kapatma dâvâsının açıldığı 14 Mart’ta faizlerin yüzde 16 iken bugün yüzde 6’lık bir artışla yüzde 22’lere geldiğini ifade eden Vardan, bunun 23 milyar YTL’lik bir yük getirdiğini tahmin ettiklerini belirterek, “Bunu açıkça herkesin, hepimizin çok iyi görmesi lazım. O kadar basit bir olay değil” diye konuştu.
Anayasa konvansiyonuna ilişkin bir soru üzerine de, TOBB’un da içinde yer aldığı, tüm sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu geniş katılımlı bir çalışma içinde olmayı arzu ettiklerini kaydeden Vardan, “Bu konuda her zaman katkı sağlamaya hazırız. Fakat bunun yapılma yeri TBMM’dir. Görüş sorarlarsa katkılarımızı veririz” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul
|