G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan petrol ve gıda fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu bildirdiler.
Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD’den oluşan G-8 ülkeleri Japonya’nın Toyako kentinde düzenledikleri zirve toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar. G-8 ülkeleri, bildiride, kendi ülkelerinin uzun dönemdeki direnci ve küresel büyümenin görünümü konusunda hala pozitif kaldıklarını ifade ederek, özellikle gelişmekte olan piyasaların güçle büyümeyi sürdürdüğünü kaydettiler. Buna karşın, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşı bulunduğu vurgulanırken, özellikle dengeli küresel büyüme konusunda ciddî tehdit oluşturduğundan bu yana yüksek emtia fiyatlarının özellikle de petrol ve gıda fiyatlarının güçlü endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Bunların, küresel enflasyon baskısını artırdığı kaydedildi.
Yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisi için bir risk oluşturduğu ifade edilen bildiride, bu sebeple, kısa dönemde üretim ve rafine etme kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadede de altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olması için Çin’e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında bulunuldu.
ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat (mortgage) krizine de değinilen bildiride, malî piyasada şartların son birkaç ayda iyileştiği, ancak hâlâ bir takım ciddî sorunların bulunduğu kaydedildi.
D8’LERDEN FELÂKET UYARISI
Türkiye’nin de dahil olduğu D8 gelişmekte olan Müslüman ülkeler grubu da, yükselen gıda ve yakıt fiyatlarının felakete yol açabileceği uyarısı yaparken, her iki alanda da üretimin arttırılmasını ve biyoyakıt konusunun yeniden değerlendirilmesini istediler. Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticileri olan Malezya ve Endonezya, tarım alanlarının biyo-yakıt üretimine dönük amaçlarla kullanılmasına son verilmesini istediler. Toplam nüfusları bir milyarı bulan sekiz ülke, gıda ve enerji güvenliği sorunlarının özellikle yoksul kesimler üzerine büyük yük bindirdiğini söylediler.
|