RUSYA'YA su ürünleri ihracatının, turizm için Türkiye’yi tercih eden turistlerin taleplerinin de etkisiyle başlayabileceği belirtildi.
Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, ağırlığı Avrupa ülkelerine olmak üzere yıllık 380 milyon dolar ihracat yapan su ürünleri sektörünün Rusya pazarına hazırlandığını belirtti. Avrupa ülkelerinde Türk levreği ve çipurasının marka haline geldiğini ancak sağlık sertifikası verilmemesi sebebiyle Rusya’ya doğrudan ihracat yapamadıklarını aktaran Kızıltan, şunları söyledi: ‘’Rusya’dan Türkiye’ye tatil için gelen bir çok misafir, ülkelerinde aynı balığı bulamamaktan ve balık fiyatlarının yüksek oluşundan şikayet ediyordu. Su ürünleri tüketimi çok yüksek bir ülke olan Rusya yıllarca bize kapalıydı. Antalya’da yediği levreği marketinde de görmek isteyen Ruslar, ihracatın önünü açtı.’’ Rusya’dan bir heyetin Türkiye’ye geldiğini anlatan Kızıltan, ‘’İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’daki 9 paketleme tesisinde inceleme yapan heyet, şu anda raporunu hazırlıyor. Rapora göre verilecek sağlık sertifikası ile bu ülkeye ihracata başlayabileceğiz’’ dedi. Kızıltan, ihracatın başlaması halinde ağırlığı levrek olmak üzere ilk etapta yıllık 10 bin, daha sonra 20 bin ton satış yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Kızıltan, kanatlı eti sektörünün de su ürünlerini takip ederek Rusya’ya ihracat yapabilmesi için girişimde bulunduklarını, benzeri bir heyetin gelecek günlerde Türkiye’ye gelerek tesislerde inceleme yapacağını ifade etti.
|