Ergenekon soruşturması çerçevesinde aralarında emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Gazeteci Mustafa Balbay, ATO Başkanı Sinan Aygün gibi önemli isimlerin de bulunduğu büyük gözaltıları değerlendiren hukukçular, elde ciddi deliller bulunmadan bu tür kapsamlı bir operasyonun yapılamayacağını, son gelişmelerin sürpriz olmadığını ifade ettiler.
BÜYÜK GÖZALTILARA HUKUKÇU DESTEĞİ
Yargıtay onursal başkanı Sami Selçuk, gözaltıların buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek savcıların soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabileceğini söyledi. İsnat edilen suçu belgeleyen delillere ulaşılmış olabileceğini belirten emekli başsavcı Reşat Petek de bu gözaltıların çoktandır beklendiğini kaydetti. Emekli hakim Ümit Kardaş ise, böyle bir gözaltı kararının verilmesinin ciddî belgelere ulaşıldığını gösterdiğini belirtti.
Gözaltılar sürpriz değil
ŞOK GELİŞMEYİ DEĞERLENDİREN HUKUKÇULAR: ELDE CİDDÎ DELİLLER BULUNMADAN BU TÜR KAPSAMLI BİR OPERASYON YAPILAMAZ. SON GELİŞMELER SÜRPRİZ DEĞİL.
“Ergenekon” soruşturması kapsamında bazı isimlerin gözaltına alınmasını Yeni Asya’ya değerlendiren hukukçular, elde ciddi deliller bulunmadan bu tür kapsamlı bir operasyonun yapılmayacağını, son gelişmelerin sürpriz olmadığını ifade ettiler.
YETERLİ ŞÜPHE VAR
Emekli Başsavcı Reşat Petek, soruşturmayı yürüten savcıların ellerindeki bilgi ve belgelerin kamuoyu tarafından bilinmediği için kesin bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu ifade ederek, “Yargı yeni delillere ve ipuçlarına mı ulaştı acaba? Muhakkak öyledir. Hakikaten Türkiye’de anayasal düzeni antidemokratik yollarla değiştirmek, hükümeti indirmek yolunda ciddi bir organize olduğu izlenimi hala devam ediyor. Ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da bu doğrultuda alakası olanları gözetime alma kararı verdiğine göre mahkemeden en azından yeterli şüpheyi elde etmiş oluyor ve bu noktada soruşturmayı genişletildiğini anlıyoruz” dedi.
Gözaltına alma kararının kolay kolay verilmediğini de ifade eden Petek, “Bu tip organize suçtan bahsediliyorsa, bir çete yapılanmasından bahsediliyorsa, elbette ki dernek kurar gibi bazı deliller değil daha organizeyi ortaya çıkaracak delillere ulaşılmış olmalı ki savcı bu talepte bulunuyor ve mahkeme de yeterli görüyor. Ve gözaltı kararı veriliyor. Hukuk düzenini yok etmeye yönelik bir çalışma varsa, yargı makamları da bunun üzerine gitmeli ve sorumluluklarının gereğini yapmalıdır. Sonucu beklemek lazım” diye konuştu.
BAŞSAVCININ HABERİNİN OLMASINA GEREK YOK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin’in “Gözaltılardan haberim yok” açıklamasını değerlendiren Emekli Başsavcı Petek, şunları kaydetti: “Genel işleyişi bilen biri olarak söyleyeyim bir konuda cumhuriyet savcısına soruşturma yetkisi tevdi edildikten sonra o soruşturmanın her safhasında başsavcıya bilgi vermesi gerekmez. Soruşturmayı yapmasına yetkilidir. Böyle önemli bir olayda artık kendi yetkisi kapsamında talimatları vermeye de yetkilidir. Emniyet makamlarına talimat vermede veyahut mahkemeden gözaltı kararı alıp soruşturmasını bu yönde sürdürmede il cumhuriyet başsavcısının yeniden bilgilendirmeye veya muvafakatını alma gibi bir usul ve yasal bir zorunluluk yoktur. Başsavcı haberim yok diyorsa olmayabilir normaldir.”
DEMEK Kİ ELDE CİDDÎ BELGELER VAR
Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş da soruşturmanın çok kapsamlı olduğunu hatırlattı. Gözaltı kararının verilmesinin elde ciddi belgelerin olduğunu gösterdiğini açıklayan Kardaş, “Sağlam deliller olmadan böyle girişimin olmaması lazım. Demek ki elde ciddi belgeler var. Orgeneral olup olmasına bağlı değil her vatandaş için geçerli tabiî ki önemli kanıtlar olması lazım. Önemli suçlamalar olması lazım ki gözaltına alınıyorlar. Ne çıkacağını göreceğiz.”
GÖZALTILAR BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI
Yargıtay eski başkanı Sami Selçuk, gözaltıların buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek savcıların soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabileceğini söyledi. Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, bir televizyon kanalında dünkü gözaltıları değerlendirirken, “Ergenekon” soruşturmasının büyük bir dava olduğunu söyledi. Soruşturmaların derinleştirilmek istendiğini kaydeden Selçuk, “İddianemenin hazırlanması saburla beklenmeli. Gözaltıların buzdağının görünen kısmı. Savcılar, soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabilir” diye konuştu.
|