İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in resmî konuğu olarak üç günlük resmî bir ziyaret için Kudüs’e giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kendisini İsrail’in dostu olarak gördüğünü belirterek, “Daima İsrail’in dostu oldum ve olacağım” diye konuştu.
İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in resmî konuğu olarak, 3 günlük resmî bir ziyaret için Kudüs’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kendisini İsrail’in dostu olarak gördüğünü belirtti ve “Daima İsrail’in dostu oldum ve olacağım” diye konuştu.
Ben Gurion Havalimanında düzenlenen devlet töreninde konuşan Sarkozy, Filistinlilerle İsrail arasında yürütülen barış görüşmelerine de değindi ve “Barışa giden yolun önümüzde uzandığına inanıyorum. Buraya, bu konudaki desteğimi, görüşmelerde ortağınız Fransa’nın ve Avrupa Birliği’nin desteğini getirmeye geldim” dedi.
Sarkozy, Filistinlilerle bir anlaşmanın hemen “yarın” mümkün olabileceğini belirtirken, varılacak bir anlaşmanın, her iki halkın, yan yana barış ve güven içinde yaşamasına imkân vereceğini söyledi.
Törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de şunları söyledi:
“İsrail devletinin kurulmasına Fransa’nın yaptığı katkının sebebi fırsatçılık değil, insanî değerlerdir. Fransa, sizin geçenlerde ‘20. yüzyılın en önemli olaylarından biri’ olarak nitelediğiniz İsrail’in kuruluşunda kendi izini bırakmıştır.”
İbranice ve Fransızca karşılama konuşmasında Peres, iki ülke arasındaki işbirliğinin kültürel ve ekonomik temelleri bulunduğunu ifade ederken, Fransız geleneklerinden esin alan temelin, İsrail toplumunda var olan büyük insan kaynakları potansiyelinin gelişmesini sağladığını ifade etti.
Peres, Fransız Cumhurbaşkanının bölgede sağladığı başarılardan da takdirle söz ederek, ilettiği mesajın “yarını, bugünün önüne koyduğunu ve Orta Doğu halkları arasında daha iyi yarınlar için bir psikolojik atılım ve ekonomik güç sağlayacak işbirliği için gerekli çerçeveyi oluşturduğunu” söyledi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de İsrail’in kuruluşundan sonraki ilk 20-30 yılda Fransa’nın, İsrail’in gücüne ve güvenliğine yapmış olduğu katkının muazzam olduğunu ifade etti. Son yıllarda da iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda benzeri görülmemiş bir şekilde genişleyip derinleştiğini belirten Olmert, güvenlik, ekonomi, kültür, ticaret, bilim ve teknoloji başta olmak üzere bir çok alandaki iki ülke işbirliğinin yerinin müstesna olduğunu kaydetti.
|