|
|
|
ÇİN DEPREMİNDE 18 BİN KAYIP |
Çin’in Sichuan eyaletinde meydana gelen depremden sonra yapılan çalışmalarda 1125 kişinin daha kayıp olduğu belirlendi. Kaybolanların sayısı böylece 18 bin 522 oldu.
ÇİN'İN Sichuan eyaletinde meydana gelen depremden sonra yapılan çalışmalarda 1125 kişinin daha kayıp olduğu belirlendi. Kaybolanların sayısı böylece 18 bin 522 oldu. Çin Uluslararası Radyosunun, Devlet Konseyine bağlı Basın Ofisi’nin açıklamasına dayanarak bildirdiğine göre, ölü sayısı 69 bin 181’i, yaralı sayısı da 374 bin 171’i buldu. Deprem bölgesine 1 milyon 580 bin adet çadır, 4 milyon 870 bin battaniye, 14 milyon 100 bin adet giyecek, 1 milyon 310 bin ton mazot ve 2 milyon 800 bin ton kömür yollandı. Basın Ofisi’nin açıklamasına göre, depremden sonra sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarına bugüne kadar 54,3 milyar yüen (7,87 milyar ABD Doları) harcandı. Sichuan eyaleti 12 Mayıs’ta 8 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı.
|
/ Pekin
24.06.2008
|
|
|
İsrail’in dostuyum |
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in resmî konuğu olarak üç günlük resmî bir ziyaret için Kudüs’e giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kendisini İsrail’in dostu olarak gördüğünü belirterek, “Daima İsrail’in dostu oldum ve olacağım” diye konuştu.
İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in resmî konuğu olarak, 3 günlük resmî bir ziyaret için Kudüs’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kendisini İsrail’in dostu olarak gördüğünü belirtti ve “Daima İsrail’in dostu oldum ve olacağım” diye konuştu.
Ben Gurion Havalimanında düzenlenen devlet töreninde konuşan Sarkozy, Filistinlilerle İsrail arasında yürütülen barış görüşmelerine de değindi ve “Barışa giden yolun önümüzde uzandığına inanıyorum. Buraya, bu konudaki desteğimi, görüşmelerde ortağınız Fransa’nın ve Avrupa Birliği’nin desteğini getirmeye geldim” dedi.
Sarkozy, Filistinlilerle bir anlaşmanın hemen “yarın” mümkün olabileceğini belirtirken, varılacak bir anlaşmanın, her iki halkın, yan yana barış ve güven içinde yaşamasına imkân vereceğini söyledi.
Törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de şunları söyledi:
“İsrail devletinin kurulmasına Fransa’nın yaptığı katkının sebebi fırsatçılık değil, insanî değerlerdir. Fransa, sizin geçenlerde ‘20. yüzyılın en önemli olaylarından biri’ olarak nitelediğiniz İsrail’in kuruluşunda kendi izini bırakmıştır.”
İbranice ve Fransızca karşılama konuşmasında Peres, iki ülke arasındaki işbirliğinin kültürel ve ekonomik temelleri bulunduğunu ifade ederken, Fransız geleneklerinden esin alan temelin, İsrail toplumunda var olan büyük insan kaynakları potansiyelinin gelişmesini sağladığını ifade etti.
Peres, Fransız Cumhurbaşkanının bölgede sağladığı başarılardan da takdirle söz ederek, ilettiği mesajın “yarını, bugünün önüne koyduğunu ve Orta Doğu halkları arasında daha iyi yarınlar için bir psikolojik atılım ve ekonomik güç sağlayacak işbirliği için gerekli çerçeveyi oluşturduğunu” söyledi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de İsrail’in kuruluşundan sonraki ilk 20-30 yılda Fransa’nın, İsrail’in gücüne ve güvenliğine yapmış olduğu katkının muazzam olduğunu ifade etti. Son yıllarda da iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda benzeri görülmemiş bir şekilde genişleyip derinleştiğini belirten Olmert, güvenlik, ekonomi, kültür, ticaret, bilim ve teknoloji başta olmak üzere bir çok alandaki iki ülke işbirliğinin yerinin müstesna olduğunu kaydetti.
|
/ Kudüs
24.06.2008
|
|
|
IRAK'TA YEREL SEÇİMLER ERTELENEBİLİR |
IRAK'TA planlanan 1 Ekim yerel seçimlerinin, Arap, Türkmen ve Kürt milletvekilleri arasındaki Kerkük anlaşmazlığı başta olmak üzere, ortaya çeşitli görüş ayrılıklarından ötürü ertelenmesi ihtimali belirdi.
Parlamento üyelerinin verdikleri bilgilere göre, yerel seçim kanunu tasarısıyla ilgili görüşmelerde, Kerkük’te seçimin nasıl yapılacağı konusunda uzlaşmaya varılamıyor.
ABD yönetiminin, ülkede ulusal uzlaşmanın sağlanması yolunda önemli bir aşama olacağını ümit ettiği yerel seçimlerin 1 Ekim’de yapılmasının planlanmasına karşın, bunun gerçekleşmesinin zor olduğuna dikkat çekildi.
Parlamentodaki Şiî İttifakı blokunun lideri Celal el Din el Sagher, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘’Yerel seçim kanunu üzerinde mutabakata varmamızı engelleyen çeşitli sorunlar var. En önemli sorunlardan biri de Kerkük. Bu nedenle seçimlerin zamanında yapılması çok zor’’ dedi.
Kerkük’ün statüsü konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamamış olmasından ötürü, burada seçimin yapılış şekli konusunda da anlaşmazlık çıktı. Parlamentodaki Arap ve Türkmen gruplar, Kerkük için ayrı bir seçim kanunu hazırlanmasını istediler ancak bu teklif Kürt milletvekilleri tarafından reddedildi. Arap ve Türkmenler, bu teklifi, özellikle 2003 yılından sonra şehrin demografik yapısının Kürtler lehine değiştirilmesinden ötürü istediklerini vurguladılar. Bazı Arap ve Türkmen milletvekillerinin gündeme getirdikleri bir başka teklifte ise şehir yönetiminin Arap, Türkmen ve Kürtler arasında paylaşımı teklif edildi, bu da Kürt milletvekillerince reddedildi.
Önde gelen Kürt milletvekillerinden Mehsin el Sadun, ‘’Kerkük için ayrı bir seçim kanununa bütünüyle karşıyız’’ dedi ve tüm Irak’ta aynı gün seçim yapılması gerektiğini savundu. Sadun, ‘’önce seçim yapılmalı. Şehrin kontrolünün bölüşümü konusunda, seçimin hemen ardından bir siyasî oydaşma sağlanmasına hazır olacağız’’ dedi.
Parlamentodaki Sünnî Arap liderlerden Usama el Nucaifi ise ‘’Kürtlerin istekleri, çözüme ulaşılmasını geciktirebilir. Bu sorunun yakın bir süre içerisinde çözümlenebileceğini sanmıyorum’’ dedi.
|
/ Bağdat
24.06.2008
|
|
|
İnsan kaçakçılarına operasyon |
AVRUPA'NIN 10 ülkesinde, yasa dışı yollardan İngiltere’ye göçmen götüren önemli bir Iraklı Kürt insan kaçakçısı şebekesine yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Fransa, Almanya, Belçika, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, Norveç, Hollanda, İsveç ve İngiltere’de yerel saatle 06.00’da başlatılan ve “Bağdat Operasyonu” adı verilen operasyon kapsamında, söz konusu ülkelerde 27’si Fransa’da olmak üzere 75 kişinin sorguya alındığı bildirildi. Operasyonda 1300 kadar polisin eş zamanlı olarak seferber edildiği, yakalananlar arasında şebekenin önemli liderlerinden birinin de bulunduğu kaydedildi. Söz konusu şebekeye yönelik operasyonun polisiye bölümünün Avrupa polis teşkilatı Europol, adli bölümünün ise Avrupa adlî teşkilâtı Eurojust tarafından yürütüldüğü belirtildi.
|
/ Paris
24.06.2008
|
|
|
MALİKİ: GÜÇ KULLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ |
IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, ülkenin iradesine karşı gelen Iraklılara karşı güç kullanmayı sürdüreceklerini söyledi.
El Maliki, ABD ordusunun desteğiyle Şiî milislere karşı operasyonların yapıldığı, Irak’ın güneyindeki Amara şehrinde aşiret reislerine yaptığı konuşmada, yerel güvenlik görevlilerinin “zayıf” olduğu herhangi bir bölgeye asker göndereceğini belirtirken, komutanlardan, insan haklarını ihlâl eden askerlere karşı “demir yumruk” kullanmalarını istedi. Irak Başbakanı, Irak devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, Amara’da asayişi sağlama sözü vererek, suçlular ve katillerin bir daha bu bölgeye girmemesi garanti edilinceye kadar askerlerin Amara’dan çekilmeyeceklerini kaydetti.
|
/ Amasra
24.06.2008
|
|
|
İsrail-Filistin barışı için geçici metin, yıl sonuna hazır olabilecek |
İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert’in, İsrail ile Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi arasında, Kasım 2007’den bu yana çabaları sürdürülen barış anlaşmasının ana ilkelerini ortaya koyan geçici bir metnin bu yıl sonuna hazır olabileceğini umduğu bildirildi.
İsrail radyosunun haberine göre, Olmert bu sözleri, İsrail’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye, rezidansında verdiği yemek sırasında söyledi. Üst düzey bir Fransız yetkiliye dayanılarak verilen haberde, Sarkozy onuruna verilen yemekte Olmert’in, kendisinin ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın gerçek güvene dayalı bir ilişki kurduğunu söylediği belirtildi. Hamas’la ilgili olarak da Olmert, Gazze Şeridi’nde geçen Perşembe sabahı yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının uygulanmasının devam etmesi yolundaki umudunu dile getirdi. Olmert’in, Hamas’ın uluslar arası toplumun koyduğu şartları kabul etmesi halinde, İsrail’in örgütle doğrudan görüşmeler yapabileceğini de söylediği öne sürülüyor. Uluslar arası toplum, şiddetin tamamıyla durmasını, Oslo ve İsrail’le imzalanan anlaşmaların kabul edilmesini ve Hamas’ın İsrail’i tanımasını istiyor. İsrail radyosu, Suriye ile başlatılan dolaylı görüşmelerle ilgili olarak, Başbakanın görüşmelerin uzmanlar arasında yürütüldüğünü belirttiği, ancak kendisi ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad arasında bir zirve toplantısı yapılması yolundaki teklifleri geçiştirdiğini ifade etti.
|
/ Kudüs
24.06.2008
|
|
|
İran, nükleerde ısrarlı |
İRAN Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “uranyum zenginleştirmeyi askıya almanın hiçbir mantığı olmadığını” söyledi.
Hüseyni, haftalık basını bilgilendirme toplantısında, nükleer program ve 5 artı 1 ülkelerinin sunduğu teklif paketi konusundaki sorular üzerine, teklifin iki taraf arasındaki müzakereler için “iyi bir başlangıç” olabileceğini, ancak bunu karşı tarafın da iyi algılaması gerektiğini söyledi. İran’ın da karşı tarafa bir teklif sunduğunu, 5 artı 1 ülkeleri ve kendi teklifleri arasında ortak noktalar ve bazı anlaşmazlıklar bulunduğunu kaydeden Hüseyni, “ortak noktalar üzerinde müzakereye hazır olduklarını, anlaşmazlıkların da müzakerelerde çözülebileceğini” belirtti. Sözcü Hüseyni, İran ve Avrupa’nın dünyadaki güvenlik ve istikrarı sağlamak için büyük kapasiteye sahip olduğunu ifade ederek, “Bu konuda işbirliği için ortaya yeni bir fırsat çıktı, bunu iyi değerlendirmek lâzım” dedi. AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana’ın 5 artı 1 ülkeleri adına İran’a sunduğu teklif paketinin “‘dikkatlice” incelendiğini ifade eden Hüseyni, uzmanların yaptığı incelemenin bitmesinden sonra teklifi “zamanında” cevaplayacaklarını kaydetti.
|
/ Tahran
24.06.2008
|
|
|
Kaçırılan İsrail askeri için görüşmeler başlıyor |
İSRAİL ile Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimi arasında ateşkesin sağlanmasından sonra, kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması yönelik görüşmelerin yakında başlayacağı bildirildi.
İsrail radyosu, bir Filistinli kaynağın Şark-ül Evsat gazetesine yaptığı açıklamaya dayanarak, iki taraftan heyetlerin Kahire’de Mısırlı arabulucular vasıtasıyla görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi. Görüşmelerin muhtemelen yarın başlaması ve iki hafta kadar sürmesi bekleniyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmek üzere yarın günübirlik ziyaret için Kahire’ye gidecek. İsrail Başbakanlığı, görüşmenin birkaç hafta önce kararlaştırdığını bildirirken, iki liderin görüşmesinin Şalit’in serbest bırakılması üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Filistin’de yayımlanan El Ayyam gazetesi de Hamas ile halihazırdaki görüşmelerde engelin, örgütün serbest bırakılmasını istediği 100 Filistinli tutukluda düğümlendiğini yazdı. İsrail’in Hamas’ın serbest bırakılmasını istediği Filistinli tutuklularla ilgili sayıya olumlu baktığı, ancak kimlikleri konusunda mutabık olmadığı ifade ediliyor. Filistinli kaynaklara göre, Hamas, Şalit’in Mısır’a gönderilmesi ile eş zamanlı 350 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını istiyor. Şalit’in Mısır’dan İsrail’e geçirilmesi sırasında 100 tutuklunun, iki ay sonra da 350 tutuklunun serbest bırakılması isteniyor.
|
/ Kudüs
24.06.2008
|
|
|
Gezi Eki Pdf
|
|
|
|
|
|