Karpuz ve domatesten sonra toplama maliyetini karşılayamayan fiyat teklif edilen kuru soğan da tarlada çürümeye terk edildi.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kuru soğan, bu yıl üreticisinin gözlerini yaşarttı. Karpuz ve domatesten sonra toplama maliyetini karşılayamayan fiyat teklif edilen kuru soğan da tarlada çürümeye terk edildi. Yumurtalık İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kuru soğanın geçen yıl, yörede 29 bin dekarda ekimi yapılması ve dekarı bin 300 YTL’den alıcı bulması üzerine bu yıl, ekim alanları artarak 45 bin dekara yükseldi. Geçen yıl getirisiyle üreticinin yüzünü güldüren kuru soğan, bu yıl ekim alanlarının artmasının yanı sıra Rusya’ya ihracatın durması sebebiyle üreticisini üzdü. Karpuz ve domatesten sonra maliyeti karşılayamayan fiyat oluşumu sonucu kuru soğan da hasadı yapılmayınca tarlada kaldı.
Yumurtalık Ziraat Odası Başkanı Türkeş Firik, yaptığı açıklamada, kuru soğan üretimindeki arz fazlalığının, fiyatlarda büyük düşüşe yol açtığını belirterek, ‘’Benzer durumu karpuz ve domateste de yaşadık. Soğanda da üretici emeğinin karşılığını alamazken, tüccar da bu ürüne karşı yüzünü çevirdi’’ dedi. Kuru soğanın geçen yıl dekarı bin 300 YTL’den satılarak üreticinin yüzünü güldürdüğünü hatırlatan Firik, ‘’Türk sofralarının vazgeçilmezi, özellikle orta ve alt gelir grubunun gözde yiyeceği olan kuru soğan, bu yıl üreticisini üzdü. Üretici bu yıl hüsrana uğradı’’ diye konuştu.
|