Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 km irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) inşasında önemli görevler üstlenen Amerikan Discovery uzay mekiği Yer’e indi.
Bölgedeki AFP muhabiri, Discovery’nin, parçalı bulutlu havada, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü yakınında bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nin yaklaşık 4,5 km’lik pistine öngörüldüğü gibi TSİ 18.15’te sorunsuz şekilde indiğini belirtti. Yer’e indikten birkaç saniye sonra hızı azaltmak için mekiğin arkasındaki kırmızı-beyaz renkli paraşüt açıldı. 7 astronotla Çarşamba günü Uİİ’den ayrılarak Yer’e dönen Discovery’nin astronotları 3 kez uzay yürüyüşü yaparak, Japon yapımı “Kibo (Ümit)” adlı yeni laboratuvarın enerji, hava, su ve veri bağlantılarının kurulmasını sağlamıştı.
ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğinden Mekiğin kuyruk dümeninden kopan 30 santimetreye 45 santimetre büyüklüğündeki kare parçanın iniş için tehlikeli olmadığını açıklamış, NASA’nın Teksas eyaleti Houston şehrindeki ana kumanda merkezi, 1 Şubat 2003’te Yer’e dönüşte parçalanarak yok olan Columbia mekiğinin geçirdiği büyük kazanın tekrarlanmaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtmişti. Discovery mekiğinin 31 Mayıs’ta Florida-Cape Canaveral’dan fırlatılması sırasında, Satürn roketleriyle 1960-70’lerde Ay’a gönderilen Apollo araçlarının da fırlatıldığı rampada 5 bin 300 ‘’küçük tuğla’’ havaya uçması ‘’normal’’ sayılıyor. Fırlatma sırasında 2 bin ton (100 tanker kamyonu) sıvı hidrojen-oksijen yakılıyor. Şubat 2003’te Yer’e dönüşte 63 km yükseltide 7 astronotla parçalanan Columbia, kalkışta mekiği koruyan sıcaklık tecrit köpük maddesinden çanta büyüklüğünde parçanın kopması ve karoları zedelemesi yüzünden 2000 dereceyi aşan sıcaklığın araç aksamını parçalamasıyla düşmüştü. Columbia’dan önce ilk kaza, 1986’da fırlatılıştan 72 saniye sonra yakıt tankındaki perçin hatasından düşen, Columbia gibi 7 astronotun öldüğü Challenger mekiğinde meydana gelen kazaydı.
|