Amerikan askerinin Irak’taki geleceğine ilişkin Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Irak hükümeti Washington’ın kalıcı askerî üs taleplerine artık daha yüksek sesle karşı çıkıyor. Bazı Iraklı yetkililere göre ABD’nin istekleri sömürgeciliğe varıyor.
Amerİkan askerinin Irak’taki geleceğine ilişkin Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Irak hükümeti Washington’ın kalıcı askeri üs taleplerine artık daha yüksek sesle karşı çıkıyor. Bazı Iraklı yetkililere göre ABD’nin istekleri sömürgeciliğe varıyor. Irak’a 2003 yılının Mart ayında giren Amerikan ordusu ülkeyi ne zaman terk edecek? Ya da aslında hiç böyle bir niyeti yok mu? Irak ve bölgede şimdi bu tartışılıyor. İşgalle birlikte başlayan Birleşmiş Milletler (BM) mandası yıl sonunda sona eriyor. Bağdat bu tarihten sonra Amerikan askerlerinin de önemli oranda çekilmesini istiyor. Hatta ülkede tek bir Amerikan askeri kalmasını istemeyenler de var. Washington ve Bağdat arasında bir süredir basına kapalı olarak ülkedeki Amerikan varlığının geleceği konusunda görüşmeler yürütülüyor. Amerikan tarafı müzakerelere ilişkin bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Güvenlik güçlerinin ilerleme kaydettiğini vurgulayan Iraklı yetkililer Irak askerinin ülkeye yeteceğini savunuyor. Washington ise ülkede 58 kalıcı askeri üs bırakma niyetinde.
“TALEPLER SÖMÜRGECİLİĞE VARDI”
Irak hükümetinin Şiî kanadından Sami El Askeri Amerikan yönetiminin taleplerinin sömürgeciliğe vardığını savundu. Aynı kanattan Haydar El Abadi de müzakere edilen anlaşmaya karşı. El Abadi Washington’ın mevcut taleplerini karşılayan anlaşmaya imza atmanın Irak’ın egemenliğinden vazgeçilmesi anlamına geleceğini söyledi. Yükselmeye başlayan Amerikan karşıtı sesler Bağdat’ın politikasında önemli bir değişiklik olarak yorumlanıyor. Bunda Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin geçen hafta sonunda İran’a yaptığı ziyaretin etkili olduğu belirtiliyor. Amerikan yönetimi ise taleplerinde yumuşama eğiliminde. Anlaşma sağlanamazsa Amerikan askerinin Irak’taki varlığı yasal zeminini yitirecek. Washington’ın bu yüzden görüşmelerde daha esnek davranmaya başladığı belirtiliyor.
|