Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı, bölgedeki terör olaylarının sona ermesi için sorunun ekonomik ayağı yanında, sosyolojik ve psikolojik yönlerinin de unutulmaması gerektiğini bildirdi. Bağlı, yıllardır bölgede yaşananların psikolojik olarak insanların kendilerini güvende hissetme duygularını zedelediğini söyledi.
BİR NESİL TERÖR ORTAMINDA BÜYÜDÜ
Bağlı, ''Bölgede yoğun bir göç olgusundan bahsetmek mümkün. Bu aynı zamanda ekonomik şartların daha da kötüleşmesine neden oldu. Bütün bunlara insanların hayatını kaybetmesi, acılar yaşaması ve çok ciddi olarak psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalması eklendiğinde yaklaşık 30 yıldır bir nesil bu ortamda büyüdü
diyebiliriz'' dedi.
TOPLUMSAL BOYUT DA ELE ALINMALI
“Sorunun sadece güvenlik değil, toplumsal boyutunu da ele almak gerekir” diyen Bağlı, ekonominin tek başına kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini vurgulayarak, sorunun çözümü için makro boyuttaki projelerle birlikte daha kişisel alanlarda, yani mikro boyuttaki birtakım projelerin
de hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
GAP’ta gönülleri kazanın
Dİcle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı, bölgedeki terör olaylarının sona ermesi için sorunun ekonomik ayağı yerine getirilirken, sosyolojik ve psikolojik yönlerinin de unutulmaması gerektiğini bildirdi. Bağlı, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şartlar nedeniyle bir neslin sağlıklı çocukluk geçiremediğini belirterek, bunun psikolojik olarak insanların kendilerini güvende hissetme duygularını zedelediğini söyledi. Bu güven duygusunun zedelenmesinin insanlarda bir hareketliliği meydana getirdiğini ifade eden Bağlı, ‘’bölgede yoğun bir göç olgusundan bahsetmek mümkün. Bu aynı zamanda doğal olarak ekonomik koşulların daha da kötüleşmesine neden olmuştur. Bütün bunlara insanların hayatını kaybetmesi, acılar yaşaması ve çok ciddi olarak psikolojik bir takım sorunlarla karşı karşıya kalması eklendiğinde yaklaşık 30 yıldır bir nesil bu ortamda büyüdü diyebiliriz’’ dedi. Bu koşullarda yaşayan insanların güven duygusunu yitirdiğini savunan Bağlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı GAP Eylem Planı’nın ekonomik adım olması bakımından önemli ve umut verici olduğunu belirtti. Planı değerlendiren Bağlı, ‘’içeriğine bakıldığında son derece detaylandırılmış ve bütün aşamaları belirlenmiş. Terörün işsizlikten beslendiği de göz önüne alınırsa istihdamı artıracak bu eylem planı bölge için ve terör olaylarının sona ermesi için son derece önemli. Ancak terör olaylarının önlenmesi için sorunun sosyolojik ve psikolojik unsurlarının da ele alınması gerekir’’ dedi.
Bağlı, ekonomik sorunların giderilmesinin terör sorununu kısmen ortadan kaldıracak bir gelişme olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: ‘’Çünkü bu sorunu ortadan kaldıracak bir tek alan bu değil. Bu üç alan üzerinde devam ediyor. Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olmak üzere bu işin üç ana ekseni vardır. Türkiye bu işin ekonomik kısmını zaman zaman uygulamıştır. 1950’li yıllarda Demokrat Parti yine bölgede çok yüksek bir oy aldığı zaman bir takım yatırımlarda bulundu.Sonraki iktidarlar bunun arkasını tam getiremedi."
|