Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi ve etkin risk yönetiminin tavizsiz uygulanmasının önümüzdeki dönemde de ekonominin küresel çalkantıların olumsuz etkilerinden korunması açısından önem arzettiğini bildirdi.
Merkez Bankası, hanehalkının, kredi ihtiyacını diğer tüketici kredilerine göre faizi daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılamasının, borç geri ödeme kapasitesini olumsuz etkilediğini, bu sebeple, kredi kartlarının bir ödeme aracı olarak kullanılmasını ve kredi ihtiyaçları için tüketici kredilerinin tercih edilmesinin, hanehalkının menfaatine olacağını bildirdi. Merkez Bankası tarafından yılda iki kez hazırlanan ‘’Finansal İstikrar Raporu’’ yayımlandı. Raporda, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın devam etmekte olması, gıda, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin enflasyonist riskleri artırması ve gelişmiş ekonomilerin karşı karşıya olduğu durgunluk tehdidinin, Türkiye için önümüzdeki dönemde finansal istikrar açısından tüm ekonomik birimlerin, kararlarında ihtiyatı elden bırakmamasını gerektirdiğine işaret ettiği bildirildi. Bunun yanında döviz geliri elde etmeyenlerin döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği konusu önemini koruyor. Hanehalkı yükümlülükleri içinde payı azalmakla birlikte faize tabi kredi kartı bakiyeleri artmakta. Öte yandan 2007 yılında bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü, sektördeki yabancı payı arttı. Bankaların aracılık fonksiyonlarının gelişimini ve sektörün derinliğini gösteren mevduat ve kredilerin GSYH’ye oranı ile kredilerin mevduata oranı artmaya devam ediyor.
3 kat fazla faiz ödüyoruz
MB Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde kredi kartı faizlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “ABD’de de kredi kartları faizi, tüketici kredi faizinin 1.7 katı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran 2.9-3 kat” dedi. Yılmaz’ın bu sözleri, bankaların kredi kartlarına yüksek faiz uygulamasına destek olarak yorumlandı.
Kredi kartı faizleri düşürülsün
Tüketıcı Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Faruk Hançer, kredi kartlarına uygulanacak faizlerle ilgili olarak, hükümeti ve duyarlı tüm kurum-kuruluşları, tüketici lehine yapılacak hukuki düzenlemelerin arkasında durmaya davet etti. Hançer, şunları kaydetti: “Sayın Bakanın, kredi kartları piyasasından ve bankaların haksız uygulamalarından habersiz olduğunu tasavvur bile edemiyoruz. Bu haliyle tüketiciden sorumlu bakanın dahi tarafsızlığını yitirdiğini düşünmekteyiz. Bu durum da göstermektedir ki Tüketicinin Korunması Bakanlığı kurulması menfaatler dengesi açısından vazgeçilemez bir gereklilik arz etmektedir.”
|