Restrorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde biten Gülhane Parkı’ndaki tarihî Hasahırlar binasında Türkiye’nin ilk İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi açıldı.
Kültür Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), TÜBİTAK, Frankfurt Goethe Üniversitesi Arap İslâm Bilimleri Tarihi Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde kurulan müzede Müslümanların 8. ve 16. yüzyıllar arasındaki devrelerde gerçekleştirdikleri alet ve cihazların örnekleri sergileniyor. Bu örneklerin büyük bir kısmı Frankfurt Ünivesitesi Arap-İslâm Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından, kaynaklardaki tarif ve resimlere, küçük bir kısmı da günümüze ulaşan orijinallere dayanarak yapılmış.
Kendi türünde dünyada bir ilk olan İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde Müslüman alimlerin kurdukları rasathaneler, hastaneler, kimyasal düzenekler ve üniversiteler gibi kurumsal eserler görsel olarak yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işleteceği müze, TÜBİTAK, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Frankfurt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in katkılarıyla oluşturuldu. Müzede ilk etapta 140 eser sergilenecek ve zaman içerisinde bu eserler 800’ü bulacak. Müzenin içerisinde ayrıca Bilimler Tarihi Kütüphanesi de yer alacak.
Gülhane Parkı’nda kurulan “İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” 3 bina içinde 3 bin 550 metrekareyi kapsıyor.
MÜZE HAKKINDA
Avrupa merkezli olarak yazılan bilimler tarihi—birkaç istisna dışında—İslâm kültür çevresinin bilimler tarihindeki olağanüstü başarılarını, bilimlerin gelişmesindeki etkin rolünü ve kazanımlarını bazen bilinçli bazen de bilinçsiz olarak göz önünde bulundurmayan bir karaktere sahip olmuştur ve bu anlayışla yazılmaya devam etmektedir.
İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, yukarıda bahsedilen yanlış tarih tasavvurunu düzeltmeyi kendisine ilk hedef olarak alıyor. Kendi türünde dünyada bir ilk olan müze İslâm kültür çevresinin bilim dünyasına katkıları ve modern bilimin oluşumuna olan etkileri hakkında genel bir bakış sunuyor.
Müze’de 8 ila 16. yüzyıllar arasında Müslüman âlimlerin bilim dünyasına armağan ettiği, ancak tarihin tozlu sayfaları arasında unutulan yüzlerce icat ve keşif yeniden yapılan kopya örnekleriyle bu müzede sergileniyor. Astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, optik, tıp, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarındaki eserlerin veya aletlerin bulunduğu İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde sergilenen bütün eserler Prof. Dr. Fuat Sezgin’in tesbitlerine dayanıyor.
|