MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Sadece bankaların büyük kârlar açıkladığı bu dönemde başta Merkez Bankası olmak üzere tüm yetkililerce bu yüksek faizin ekonomimizi nereye getirdiği incelenerek gerekli önlemler alınmalı” dedi.
MÜSİAD’in, Adana’da gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler burada yaptığı konuşmada enerjide üretimin yanı sıra tasarrufun önemine dikkati çekti. Bakan Güler, enerjide koridor görevi görme, enerjide yenilenebilir kaynaklara yönelme gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra tasarrufun da büyük önem taşıdığını belirterek, ‘’sadece 100 vatlık lambaları, 20 vatlık verimlisiyle değiştirdiğimiz zaman enerjide 2 Keban Barajı kadar tasarruf etmeyi planlıyoruz’’ dedi. Bakan Güler konuşmasında, MÜSİAD üyelerine enerji kaynakları, yatırımları ve projeler hakkında bilgi verdi. Daha sonra söz alan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da, petrol fiyatlarındaki yükselişin tüm enerji, emtia ve sonunda da gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğini ve petrole bağlı her şeyin fiyatının, biraz da spekülatörlerin etkisiyle çılgın bir şekilde artırdığını belirtti. Bu durumun ülkemiz gibi enerjide dışarıya bağımıl ülkelerde büyük problem oluşturduğunu kaydeden ve MÜSİAD’ın 7 isteğini de Bakan Güler’e ileten Vardan, şöyle devam etti: ‘’KOBİ’lerin, sıkışan pazarda ayakta kalabilmeleri için işletme sermayesi ihtiyacını karşılayacak şekilde uzun vadeli, düşük veya sıfır faizli kredi imkanı oluşturulmalı. Sadece bankaların büyük karlar açıkladığı bu dönemde başta Merkez Bankası olmak üzere tüm yetkililerin bu yüksek faizin ekonomimizi nereye getirdiği incelenerek gerekli önlemler alınmalı. Özellikle enerji verimliğine vesile olacak yatırımlar teşvik edilmeli. Bölgesel ve sektörel teşviklere önem verilerek, geleceğin sektörleriyle ilgili politikalar belirlenerek yönlendirilmeli. Firmaların yurt dışına yatırım yapmalarına sebep olan imkanların yurt içinde oluşması sağlanarak, sermayenin yurt dışına kaçması önlenmeli.
Küçüklerin birleşerek büyümelerini teşvik edecek, bu işi cazip kılacak vergi indirimi, istihdam kolaylığı, KDV muafiyeti gibi altyapının oluşturulmalı. Kanunlaşan Sosyal Güvenlik Reformunun ve yeni istihdam paketinin alt yönetmeliklerinin bir an önce hazırlanarak, uygulamada, yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmeli.’’
|