Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Krizin sorumlusu bankacılık

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, globalleşen dünya ekonomisinde tarihin en büyük krizinin yaşandığını belirterek, krizin temel sebebinin bankacılık sistemi olduğunu ifade etti. Bilgin, “Dünya bankalarının ‘daha çok kâr edeyim’ hevesi ve çabası durumu buraya kadar getirdi” dedi.

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, “Globalleşen dünya ekonomisinde belki de tarihin en büyük krizi yaşanıyor. Buradaki en önemli sorun ise güven ortamının azalması veya yok olmasıdır. Çünkü, kimse kimseye güvenmiyor” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Türkiye ve dünya ekonomisi, genel durum, tehditler ve fırsatlar” konulu konferans veren Bilgin, dünyayı etkileyen bir ekonomik kriz yaşandığını söyledi. Yaşanan krizin boyutlarının hala bilinmediğini belirten Bilgin, “Bu krizin dünya ekonomisine zararı 400 milyar dolar mı? 500 milyar dolar mı? Yoksa 1 trilyon dolara mı çıktı? Bu net olarak bilinmiyor” diye konuştu. Krizin temel nedeninin bankacılık sistemi olduğunu ifade eden Bilgin, şunları söyledi: “Dünya ekonomisindeki kriz, bankacılık sisteminden ortaya çıkmıştır. Bu da dünyadaki bankaların gelecek krizi önceden görememelerinden kaynaklanmıştır. Dünya bankalarının ‘daha çok kâr edeyim’ hevesi ve çabası durumu buraya kadar getirdi. Dünya ekonomisini derinden etkileyen ABD’de banka faizleri değişkendir. Kredi alan bir kişi faizlerin yükselmesiyle evin anahtarını bankaya teslim eder. Bizde ise bu faizler sabittir. Ülkemizde batmakta olan bir banka -eğer sahibi dolandırıcılığı düşünmüyorsa ve art niyetli değilse- kurtulabilir. Globalleşen dünya ekonomisinde belki de tarihin en büyük krizi yaşanıyor. Buradaki en önemli sorun ise güven ortamının azalması veya yok olmasıdır. Çünkü, kimse kimseye güvenmiyor. Bu da piyasaların canlanmasını etkiliyor. Ama durum iyiye gidiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde ekonomik anlamda daha iyi haberler alacağız.”

Türkiye’nin de dünyadaki gelişmelerden direkt etkilendiğini ifade eden Bilgin, “Türk bankacılık sisteminde şu anda 49 bankamız var. Yurt dışında ise 25 bankamız mevcut. 2001 yılında ülkemizde yaşanan ekonomik kriz bankacılık sektörünü derinden etkilemiş ve adeta 5-10 yılını yemiştir” diye konuştu. Bilgin, Türkiye’de bankaların ekonomik kriz tecrübesi bulunduğunu ve bu nedenle olası krizleri fazla zarara uğramadan atlatabileceklerini kaydetti.

“VATANDAŞLAR ARTIK YTL’YE DÖNÜYOR”

Bilgin, vatandaşların YTL’den yana tercih kullandığını dile getirerek, “Şu anda Türkiye’de toplam mevduat miktarı 390 milyar YTL’dir. Burada sevindirici bir durum bu mevduatların yüzde 36’sını YTL, yani bizim paramız oluşturmaktadır. Bu da vatandaşlarımızın yavaş yavaş dolar ve Euro’dan YTL’ye geçtiklerinin bir göstergesidir” diye konuştu.

24.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Krizin sorumlusu bankacılık

  Marina yokluğundan kaybımız 1 milyar Avro

  Konya Ovası’nda yeni yeraltı suyu rezervi

  Beylikdüzü Sosyal Tesisleri altın çağını yaşıyor

  Cep telefonu abonesi 82 milyona yaklaşacak

  Tüketicilerin bankalara borcu 437 milyon YTL arttı

  Bu vergi ve benzin fiyatıyla otomobil sektörü büyümez

  Asus küçük ’Eee’yi Türkiye’ye de getirdi

  Outlet alış veriş merkezlerinde Avrupa ikincisiyiz

  KEY’de hak sahibi 9 milyonu bulabilir

  En ucuz meyve karpuz

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır