Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeleri anlatma konusunda yeni bir proje geliştirdiklerini belirterek, “İnsanlar 1-2 müzeyi gezebilecekleri parayla Türkiye’deki hemen bütün müzeleri gezebilecekler” dedi.
Günay, Müzeler Haftası dolayısıyla geldiği Çorum’da, önce Boğazkale ilçesindeki Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’ndaki rölyeflerin korunması için yapılan korkulukları inceledi.
“3000 yıllık bir tarihî zenginliğin üzerindeyiz” diyen Günay, buranın dünyanın en eski medeniyet ve inanç merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Bölgeye Ocak ayında geldiğinde tesbit ettiği eksikliklerin çok kısa bir süre içerisinde giderildiğini ifade eden Günay, “Rüyalarıma giriyordu. Adam cebinden çakısını çıkarıp eserin üzerine yazı yazabiliyordu. Bunu önlemiş olduk. 4 ay kısa bir sürede sözümüzü yerine getirdiğimiz için mutluyum” diye konuştu.
Su akıntılarını önlemek için Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’nın üzerinin örtülüp, uzay çatı yapılması çalışmalarının devam ettiğini belirten Günay, şunları kaydetti:
“Türkiye’de Dünya Miras Listesine giren 9 yerimiz var. Bütün bu dünya miraslarının çevre düzenlemesini yapmak için büyük bir proje gerçekleştireceğiz. 9 alanda çevre düzenlemesi yapmamız gereken yerler var. Bazılarının içinde büyükbaş hayvanlar bile geziyor. Ziyaretçi trafiği çok fazla, düzenlenebilecek şekilde değil. Bazılarında tabelâ eksiklikleri var. Tabela standardı getiriyoruz. Meselâ Çorum’a hangi yönden gelirseniz gelin Çorum’a girerken tek tip tabelâlar olacak. ‘Burada Dünya Mirası Bölgesi var’ diye... Miras alanına yaklaştıkça bu tabelâlar gelişecek. Önce Çorumlu, sonra çevreden geçen herkes buranın Dünya Miras Alanı olduğunu öğrenecek.”
Miras alanlarının çevresini “ilkel değil, modern çitlerle” kapatmaya çalışacaklarını belirten Günay, böylece hayvan sürüsü ve kontrolsüz ziyaretçi girişinin önüne geçebileceklerini ifade etti. Günay, bu konuda kaynak aradıklarını ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını, 9 alanda 1 yıl içerisinde bu düzenlemeyi yapmak istediklerini amaçladıklarını kaydetti.
MÜZE ÜCRETLERİNE STANDART
Yazılıkaya’yı gezerken de rölyeflerdeki kabartma figürlerin başlıklarına dikkati çeken Günay, “Bu başlıklar Hacı Bektaş’tan, Mevlânâ’ya ve geçmişte Frigya, Lidya, Troya ülkelerinin halklarında da görülmektedir. İnançlar farklı olsa da aynı topraklar üzerinde yaşayan tek bir uygarlığız” dedi.
Günay, ayrıca korkulukların rölyeflere biraz yakın yapıldığını belirterek, yetkililerden genişletilmelerini istedi.
Yazılıkaya’dan Alacahöyük’e geçen Günay, ören yerinde incelemelerde bulunurken, müzelerle ilgili yeni bir çalışma içerisinde olduklarını, vatandaşların bir kartla bütün ören yerlerini gezebileceklerini söyledi. Çalışmanın ayrıntılarını gelecek ay açıklayacaklarını anlatan Günay, biletlere standart getireceklerini, Türkiye’yi müzelerle tanıştırmaya çalıştıklarını ifade etti.
İstanbul’a her yıl 6,5 milyon ziyaretçi gelmesine rağmen, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni gezenlerin sayısının 250 bine bile ulaşamadığına dikkati çeken Günay, müzeleri anlatma konusunda yeni bir proje geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Günay, “İnsanlar 1-2 müzeyi gezebilecekleri parayla Türkiye’deki hemen bütün müzeleri gezebilecekler” diye konuştu. Daha sonra Alacahöyük Müzesi’ndeki Kral Mezarları Restorasyonu’nun açılışına katılan Günay, burada Ankara Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Kral Mezarlarının birebir canlandırmasının yapılacağını söyledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’nun bilgi aktarmasının ardından Günay, mezar duvarının ilk taşını koyup, harcını attı.
|