Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

MÜZEKART geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeleri anlatma konusunda yeni bir proje geliştirdiklerini belirterek, “İnsanlar 1-2 müzeyi gezebilecekleri parayla Türkiye’deki hemen bütün müzeleri gezebilecekler” dedi.

Günay, Müzeler Haftası dolayısıyla geldiği Çorum’da, önce Boğazkale ilçesindeki Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’ndaki rölyeflerin korunması için yapılan korkulukları inceledi.

“3000 yıllık bir tarihî zenginliğin üzerindeyiz” diyen Günay, buranın dünyanın en eski medeniyet ve inanç merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Bölgeye Ocak ayında geldiğinde tesbit ettiği eksikliklerin çok kısa bir süre içerisinde giderildiğini ifade eden Günay, “Rüyalarıma giriyordu. Adam cebinden çakısını çıkarıp eserin üzerine yazı yazabiliyordu. Bunu önlemiş olduk. 4 ay kısa bir sürede sözümüzü yerine getirdiğimiz için mutluyum” diye konuştu.

Su akıntılarını önlemek için Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’nın üzerinin örtülüp, uzay çatı yapılması çalışmalarının devam ettiğini belirten Günay, şunları kaydetti:

“Türkiye’de Dünya Miras Listesine giren 9 yerimiz var. Bütün bu dünya miraslarının çevre düzenlemesini yapmak için büyük bir proje gerçekleştireceğiz. 9 alanda çevre düzenlemesi yapmamız gereken yerler var. Bazılarının içinde büyükbaş hayvanlar bile geziyor. Ziyaretçi trafiği çok fazla, düzenlenebilecek şekilde değil. Bazılarında tabelâ eksiklikleri var. Tabela standardı getiriyoruz. Meselâ Çorum’a hangi yönden gelirseniz gelin Çorum’a girerken tek tip tabelâlar olacak. ‘Burada Dünya Mirası Bölgesi var’ diye... Miras alanına yaklaştıkça bu tabelâlar gelişecek. Önce Çorumlu, sonra çevreden geçen herkes buranın Dünya Miras Alanı olduğunu öğrenecek.”

Miras alanlarının çevresini “ilkel değil, modern çitlerle” kapatmaya çalışacaklarını belirten Günay, böylece hayvan sürüsü ve kontrolsüz ziyaretçi girişinin önüne geçebileceklerini ifade etti. Günay, bu konuda kaynak aradıklarını ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını, 9 alanda 1 yıl içerisinde bu düzenlemeyi yapmak istediklerini amaçladıklarını kaydetti.

MÜZE ÜCRETLERİNE STANDART

Yazılıkaya’yı gezerken de rölyeflerdeki kabartma figürlerin başlıklarına dikkati çeken Günay, “Bu başlıklar Hacı Bektaş’tan, Mevlânâ’ya ve geçmişte Frigya, Lidya, Troya ülkelerinin halklarında da görülmektedir. İnançlar farklı olsa da aynı topraklar üzerinde yaşayan tek bir uygarlığız” dedi.

Günay, ayrıca korkulukların rölyeflere biraz yakın yapıldığını belirterek, yetkililerden genişletilmelerini istedi.

Yazılıkaya’dan Alacahöyük’e geçen Günay, ören yerinde incelemelerde bulunurken, müzelerle ilgili yeni bir çalışma içerisinde olduklarını, vatandaşların bir kartla bütün ören yerlerini gezebileceklerini söyledi. Çalışmanın ayrıntılarını gelecek ay açıklayacaklarını anlatan Günay, biletlere standart getireceklerini, Türkiye’yi müzelerle tanıştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

İstanbul’a her yıl 6,5 milyon ziyaretçi gelmesine rağmen, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni gezenlerin sayısının 250 bine bile ulaşamadığına dikkati çeken Günay, müzeleri anlatma konusunda yeni bir proje geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Günay, “İnsanlar 1-2 müzeyi gezebilecekleri parayla Türkiye’deki hemen bütün müzeleri gezebilecekler” diye konuştu. Daha sonra Alacahöyük Müzesi’ndeki Kral Mezarları Restorasyonu’nun açılışına katılan Günay, burada Ankara Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Kral Mezarlarının birebir canlandırmasının yapılacağını söyledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’nun bilgi aktarmasının ardından Günay, mezar duvarının ilk taşını koyup, harcını attı.

/ Çorum

20.05.2008


 

Bir gün “baba” desin diye bekliyor

‘Bir gün baba deseydin’ isimli ikinci albümünü çıkaran besteci Musa Has, albümle ilgili yaptığı açıklamada engelli kızı için yaptığı bu albümün kendisi için çok özel anlamlar ifade ettiğini belirterek, “Bu albüm tüm özürlülerin ve özürlü ailelerin duygularına tercüman olacak” dedi.

Çok yakında bütün müzik marketlerde satılmaya başlayacak olan albümde, Musa Has yeni besteleri ve kendine has okuma üslûbu ile müzik severlerin karşısına çıkıyor.

Ayrıca Has, “albüm içerisinde çok güzel eserler olduğuna inanıyorum. Umarım ki bu eserler halkımız ve mûsikî çevrelerince güzel bulunur. Bu albümün benim için ayrı bir özel tarafı var. Zihinsel engelli bir kızım var. Ona ve tüm engelli ailelerinin duygularına tercüman olacak bir bestemin adını albüme koydum. Bir anda kalbime gelen şiir ve besteyi tüm engelli ailelere ve yüreği bunlar için çarpanlara armağan ediyorum. Bana bu konuda destek olan tüm dostlarıma en derin şükranlarımı sunarım” dedi. Albüm içerisinde, “Bir gün baba deseydin”, “Hem gülerim hem ağlarım”, “Herkes ettiğini bulur”, “Gurbet”, “Sevdim seni”, “Sevelim hep sevilelim”, “Nefsime sitem”, “A dostlar”, “Kurtar Allah’ım bizi”, “Üç aylar”, “Ey Allah’ım”, “Sevdim seni Mevlânâ”, “Ben yürüyem yane yane”, “Allah diyelim”, “Doğru yol” ve “Acı bana affet Yarab” gibi eserler bulunuyor. Albüme destek bekleyen Has, ‘umarım halkımız bu albüme destek olur’ şeklinde konuştu.

20.05.2008


 

Kubbealtı’ndan yaz kursları

KUBBEALTI Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın yaz kursları başlıyor. Hat Sanatı kursu 17 Mayıs’ta başladı, Osmanlı Türkçesi Kursu ise 7 Haziran’da başlayacak.

14 haftalık kurslar, yaz boyu devam edecek. 20 Eylül 2008 tarihinde sona erecek olan Osmanlı Türkçesi kursu, Cumartesi günü 11.00- 13.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Tevfik Kalp tarafından verilen Hat Sanatı kursu da 30 Ağustos tarihinde tamamlanacak. Bu kurs da Cumartesi günü ve 11.00-16.00 saatleri arasında yapılacak. Kurslara devam edenlere kurs sonunda belge veriliyor. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Çemberlitaş’taki merkezinde (Peykhane Sokağı, No.3) açılan kurslarla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 212 5162356 ve 5189209 numaralı telefonları aramaları gerekiyor. Geniş bilgi www.kubbealti.org.tr sitesinde bulunuyor.

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

20.05.2008


 

Çay ocağı, sanat ocağı oldu

GÜMÜŞHANE’DE, resme ilgi duyan ve iş yerinde müşterilerinin resimlerini yapan çay ocağı işletmecisi, 7 yıl sonra iş yerini kapatarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından (SYDV) sağladığı kredi desteğiyle hayalini kurduğu sanat evine kavuştu.

Muharrem Muslu (28), geçimini sağlamak için 7 yıl önce merkeze bağlı Karşıyaka Mahallesi Camisi altındaki çay ocağını işletmeye başladığını söyledi. Çay ocağını işletmeye başladığı yıllarda resme ilgi duymaya da başladığını anlatan Muslu, ‘’Çay ocağında bir yandan ailemin geçimini sağlarken, zaman zaman çay ocağına gelen müşterilerimin resmini yapıyordum. Yaptığım resimler beğenildikçe resme olan ilgim daha da arttı’’ dedi.

Daha çok kara kalem ve yağlı boya resimler yaptığını, geçen yıl ise sergi açtığını ifade eden Muslu, ‘’Boş zamanlarımda resim yapmama rağmen en büyük hayalim kendime ait bir sanatevim olmasıydı. Bunun üzerine çay ocağını başkasına devrederek sanatevi açabilmek için Valilik SYDV’ye başvurdum. Başvurumu kabul ederek bana 10 bin YTL kredi verdiler’’ diye konuştu. Muslu, aldığı krediyle bir sanatevi açtığını, burada resimlerinin satışını da yaptığını kaydetti.

/ Gümüşhane

20.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler