ŞEKER kaçakçılarının, faaliyetlerini kamufle edebilmek, yurt içi piyasaya daha rahat ürün sürebilmek ve karını arttırabilmek için, şekeri ‘’kesme şeker’’ olarak işlemeye yöneldiği belirlendi.
‘’Kesme-küp şeker tesisi’’ olarak üretim izni alan firmalar, yurt içindeki fabrikalardan, kaçak şeker işleme faaliyetlerini kamufle etmek için düşük miktarlarda şeker alırken, İran, Irak ve Suriye’den getirdikleri yüksek miktardaki şekeri burada işleyerek, yurt içi piyasaya sürüyor. Firmalar, şeker kaçakçılığı ile vergi kaybına neden olup, haksız rekabet oluştururken, küp-kesme şekere dönüştürdükleri şeker ile kârlarını daha da arttırıyorlar. Doğu ve Güneydoğu’da, son aylarda, çok sayıda firmanın ‘’kesme şeker tesisi’’ne üretim izni almak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurduğu belirtilirken, bakanlığın görüş sorduğu Şeker Kurumu’nun, ‘’denetimi zor olduğu’’ gerekçesi ile buna olumsuz görüş bildirdiği öğrenildi. Doğu ve Güneydoğu’dan, emniyet kurumları ve savcılıklar tarafından Şeker Kurumu’na gönderilen çok sayıda şeker örneğinden yüzde 72’sinin, yapılan analiz sonucunda, Türkiye’de üretimi olmayan kamış şekeri olduğu belirlendi. Kurum, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili kurumların işbirliği ile kaçak şekerle mücadeleyi hızlandırıyor.
|