Çin’de depremde en çok kaybın verildiği Beichuan’daki 600 Çinli Müslümandan 400’ü öldü. Geriye kalanlar Mianyang şehrindeki bir stadyumda diğer Çinlilerle birlikte zor şartlarda yaşıyor. Yaklaşık 20 bin depremzedenin bulunduğu bu stadyumdaki insanların tek isteği başlarını sokabilecekleri bir ev kurmak. Zira depremden kurtulan ve yanlarına hiçbir şey alamayan bu insanların acı ve hüzünden başka sahip oldukları birşey yok.
Depremde en çok kaybın verildiği Beichuan’daki 600 Çinli Müslüman’dan 400’ ü öldü. Geriye kalanlar ise Mianyang şehrindeki bir stadyumda diğer Çinlilerle birlikte hayat mücadelesi veriyor. Kurtulan Müslümanlar da diğerleri gibi kilometrelerce yolu yürüyerek buraya gelmişler. Yaklaşık 20 bin depremzedenin bulunduğu bu stadyumdaki insanların tek isteği başlarını sokabilecekleri bir ev kurmak. Zira depremden kurtulan ve yanlarına hiçbir şey alamayan bu insanların acı ve hüzünden başka sahip oldukları bir şey yok. Kampta bulunan 200 kadar Çinli Müslüman’ın da sığınabileceği emniyetli tek yer burası. 4 aylık bebeğiyle burada bulunan Yü Ying (29), kocasının ağır yaralı olarak hastanede bulunduğunu, kendisinin de bebeğiyle burada çaresizce beklediğini ifade etti. Yü, deprem anında çöken binanın üçüncü katında bulunduğunu ve ilk iki kattakilerin öldüğünü söyledi. ‘’Rabbim bizi korusun ve yeniden bir ev kurmamamızı nasip etsin’’ diyen Yü, devletin ve Müslümanların kendisine yardım yapmalarını istedi.
HELÂL YEMEK MESELESİNİMİANYANG’DAKİ MÜSLÜMANLAR ÇÖZMÜŞ
Kampta dikkatleri çeken bir durum göze çarpıyor. Yemek vakitlerinde kampta hareketlenme gözleniyor. Müslümanlar ise helâl olmayan bu yemeklerden yiyemiyor. Müslüman depremzedelerin bu sorunun ise Mianyang’daki dindaşları çözmüş. Stadyumda dağıtılan yemekleri yiyemeyen 200 Müslüman, din kardeşlerinin getirdiği yemeklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor. Ekmek ve sulu erişte karışımı yemekleri yiyen Müslümanlar kamptaki diğerlerinden daha şanslı. Çünkü yedikleri yemek diğerlerinkinden daha iyi. Şehirdeki Müslümanlar ayrıca ellerinden geldiği kadar stadyumdaki diğer Çinlilere de yardımda bulunmaya çalışıyor. Yemekleri ve ekmekleri fazla yapıp, diğer Çinlilere de dağıtıyor. Eline aldığı kuru ekmeği yiyen Çinli bir çocuk ise küçük de olsa kendisine uzanan bu yardım elinden oldukça memnun görünüyor.
Müslümanların yaptığı yardımlar stadyumdaki komünist partili yetkililerin de takdirini kazanmış. Aralarında para toplayan Mianyang Müslümanları ayrıca depremde yetim ve sahipsiz kalmış Çinli Müslümanların dertlerine de çare olmaya çalışıyor. Çevre şehirlerdeki Müslümanlar da bu girişime destek veriyor. Depremde hasar gören inşaat halindeki camilerini onarmak yine Mianyang Müslümanlarının öncelikleri arasında yer alıyor.
Stadyumda akşamları depremzedeler, kurulan dev ekranlarla film ya da deprem haberlerini izliyor. Stadyum dışındaki halk, her gün artçıların hissedildiği şehirde korkudan dolayı hayatlarını arabalarının içinde ya da yolların kenarına kurduğu çadırlarda sürdürüyor. Ta ki deprem tehlikesi geçinceye kadar.
“DEPREM ANINDA BOMBA ATILMIŞ GİBİ SES
SUYDUK”
Depremden yaralı olarak kurtulan ve sürekli “Her şeyimizi kaybettik, geri gidemiyoruz’’ diyerek ağlayan bayan Ding Qinghui (50), 80 yaşındaki kayınvalidesi ve bir kızıyla kurtulduklarını, diğer bütün yakınlarını kaybettiğini aktardı. Yaşadıkları Beichuan’da sağlam bina kalmadığını anlatan Ding, diğer depremzedeler gibi hükümetin, Çin Komünist Partisi (ÇKP)’nin ve Müslümanların kendilerine yardımcı olmasını arzuladığını söyledi. Deprem anını anlatan ve bilgisayar dükkânı bulunan bir genç de sarsıntı sırasında bomba atılmış gibi büyük bir ses duydukları ifade etti. Kamptaki yardım çalışmalarını organize edenlerden imam Ma Lianglu ise hükümete ve ÇKP’ye gösterdiği yardımlar ve destekten dolayı teşekkür ederken dünya Müslümanlarından yardım beklediklerini vurguladı. İmam Ma, yardımın hükümet kontrolünde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağından şüphe duymadığını vurguladı.
|