Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Meslekî Eğitim Merkezi ve Halk Eğitimi Merkezinde incelemelerde bulunan Yalçın, yaptığı açıklamada, ziyaret amacının sorunların yerinde tesbit edilmesi ve çözüm yollarının ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.
Günümüzde kurs belgesi ve sertifikası olanların daha kolay iş bulabildiğine dikkati çeken Necmettin Yalçın, ‘’İş dünyası da o meslek dalında öğrenim ve staj gören, sertifikası olan kişileri istihdam ediyor’’ dedi. Kursiyerlerin, arkadaşlarına ve yakın çevrelerine, meslekî eğitim kurumlarında birçok meslek alanında eğitim verildiğini anlatmaları gerektiğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu: ‘’(Her işi yaparım) temel anlayışının yerine, bir işi en düzgün ve en doğru şekilde yapan elemanlara ihtiyaç duyulduğu bilinmelidir. Gençlerimiz sokakta gezmektense meslekî eğitimin başlangıcı olan çıraklık ve kalfalık sistemine dahil olmalıdırlar. Çünkü iş dünyası artık belge istiyor. Ayrıca iş kurmak istendiğinde de belge gerekiyor. Onun için meslekî eğitimler önemli ve önceliklidir.’’
Türkiye’nin geleceği teknik eğitimde
Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı Müfettişi Tunay Alkan, Türkiye’nin geleceğinin teknik eğitimden geçtiğini söyledi. Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından teknik eğitim ile ilgili düzenlenen konferansta konuşan Alkan, Türkiye’de okullaşma oranında düz liselerin yüzde 65 meslek liselerinin ise yüzde 35 olduğunu belirtti. Alkan, gelişmiş Avrupa ülkelerinde bu oranın tam tersi meslek liseleri lehine olduğunu vurguladı. Son 10 yılda meslek liselerinin büyük kan kaybı yaşadığını anlatan Alkan, son yıllarda bu kan kaybının durması için meslek liselerine önem verildiğini ifade etti. Meslekî eğitimin azalması sebebi ile müteşebbis insan konusunda da sıkıntı yaşandığını ifade eden Alkan, “İş yapacak cesaretimiz kalmadı. Gençlerimiz masa başında kolalı gömleklerle çalışacak işler arıyor. Bütün Avrupa ülkeleri meslekî üretime ağırlık verdiği için teknoloji ve sanayide ileri gittiler. Bizimde mutlaka meslekî eğitime ağırlık vermemiz gerekiyor.” dedi.
|