Soru: On sekiz bin âlemin ne olduğunu açıklar mısınız, lütfen? Teşekkür ederim.
Cevap: Kur’an-ı Kerim birçok ayette geçen “Rabbü’l Âlemin”, yani Âlemlerin Rabbi tabiri bir kısım tefsirlerde “on sekiz bin âlem” olarak yorumlanmıştır. Kur’an’da geçen ayetlerin tek bir anlamı yoktur. Kur’an tüm insanlığa ve farklı sosyal tabakalarda olanlara hitap ettiği için birçok manayı barındırır. Bir kısım tefsirlerde geçen bu on sekiz bin âlem ifadesi ise, o müfessirlerin kendi keşiflerine, delillerine ve meşreplerine dayanarak yazdıkları bir manadır ve çokluğu ifade etmek amacıyla kullanılmıştır.
Âlemler on sekiz bin ile sınırlı değildir. Allah’ın âlemleri çoktur. Arapçada yedi, yetmiş, yedi yüz ve yedi bin tabirleri gibi 18 bin âlem ve 28 bin âlem gibi tabirler kesretten kinayedir. Çokluğu ifade etmek içindir.
Gökyüzünde yüz milyarlarca galaksi vardır. Her bir galakside yüz milyarlarca yıldız bulunduğu tahmin edilmektedir. Her bir galaksi, belki her bir yıldız aslında birer âlemdir. Galaksiler açısından bakıldığında yüz milyarlarca, yıldızların sayıları açısından değerlendirildiğinde ise kentrilyonlarca âlem olduğu söylenebilir.
Yeryüzündeki her bir bitki ve hayvan türü de birer âlemdir. 1995 yılında 1.500 bilim adamının Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) için yaptığı tahminlere göre dünyada 14 milyon tür bulunduğu ve bunun sadece 1,7 milyonu bilimsel olarak tanımlandığı ve isimlendirildiği belirtilmiştir. Henüz tanımlanamayan türlerin çoğunun ise mikroorganizmalar ve mantarlar olduğu düşünülmektedir. Bilim Teknik dergisinin 1988 yılındaki bir sayısında ise bilim adamları tarafından toplam 1.762.000 türün tanımlanmış olduğu bilgisine yer verilmiştir. Ancak bu rakamlara tropik ormanlarda 30 milyon türü olduğu sanılan böceklerin dâhil edilmediği notu da eklenmiştir. Bu bilgileri dikkate aldığımızda milyonlarca bitki ve hayvan türü sayısınca farklı âlemlerin varlığı ilmen görülmektedir. Tüm bu farklı âlemleri idare ve terbiye eden bir yaratıcının “Rabbü’l Âlemin” ünvanı ise, milyonlarca tür aynasında görkemli bir şekilde görülmektedir.
Başka bir açıdan ise, her bir insan küçük bir âlemdir. Dolayısıyla altı milyar farklı âlem ve bu âlemlerin terbiye edicisi, Rabbi olan Allah’ın varlığı söz konusudur.
Ayrıca, âlem-i mana, âlem-i misal, âlem-i gayp, âlem-i ahiret, âlem-i melekût, âlem-i sahve, âlem-i ruhanî gibi daha binlerce manevi âlemler de vardır.
Rabbü’l Âlemin tabiri “doğrudan doğruya her âlem Cenab-ı Hakkın rububiyetiyle idare, terbiye ve tedbir edilir” anlamına gelir. Galaksilerden yıldızlara, yeryüzündeki bitki ve hayvan türlerinden her bir insana kadar her şey Cenab-ı Hakkın terbiye, idare ve kontrolü altındadır. Bu perspektiften bakılmaya çalışıldığında âlemlerin on sekiz bin rakamıyla sınırlı olmadığı görülecektir. Cenab-ı Hak yalnız on sekiz bin âlemin değil, belki bildiğimiz bilmediğimiz katrilyonlarca, kentrilyonlarca farklı âlemlerin Rabbidir, denilebilir.
|