Tayland’ın başkenti Bangkok’taki BM Gıda Programı sözcüsü Paul Risley, Myanmar hükümetinin, felaketzedeler için yüksek enerji içeren bisküvi yüklü yardım uçaklarının uçuşuna hâlâ izin vermediğini bildirdi. Sözcü, yaklaşık 50 ton bisküvi yüklü üç yardım uçağının Dubai, Bangladeş ve Tayland’dan havalanmayı beklediğini belirtti.
SADECE BİR BÖLGEDE 80 BİN ÖLÜ VAR
Acil gıda yardımının bekletilmesinin sinir bozucu olduğunu belirten sözcü, WFP olarak, Myanmar’daki askerî cunta ile uçuş izni için devamlı temasta olduklarını söyledi. Öte yandan, kasırgada sadece ülkenin güneybatısındaki Labutta bölgesi ve çevresinde ölenlerin sayısının yaklaşık 80 bin olduğu bildirildi.
Myanmar’da bilânço ağırlaşıyor
İRRAVADİ deltasında bulunan Labutta’nın yerel yetkililerinden Tin Win, AFP’ye yaptığı açıklamada, “şu ana kadar çevredeki köylerde 80 bin kişinin öldüğü sanılıyor” dedi. Tin Win, Labutta ve çevresinde 63 köy bulunduğunu ve bu köylerin birçoğunun kasırgada yok olduğunu belirtti. Myanmarlı yetkililerin önceki gün yaptığı açıklamada, ölü sayısı 22 bin 980, kaybolanların sayısı 42 bin 119 olarak açıklanmıştı. Myanmar’daki ABD maslahatgüzarı Shari Villarosa, kasırganın vurduğu delta bölgesinde ölü sayısının 100 binin üzerinde olabileceği yönünde bilgi aldıklarını açıklamıştı.
100 BİNİ BULABİLİR
Öte yandan BM’nin insani yardımdan sorumlu yetkilisi John Holmes, “ölü sayısının önemli ölçüde artabileceğini” söyledi. Myanmar’da görev yapan bir ABD’li üst düzey diplomat ise insanî şartların kötüleşmesi durumunda ölü sayısının 100 bini bulabileceğini, hatta geçeceğini ileri sürdü.
İLK BM YARDIMI İNDİ
Çin, yakın müttefiki olarak görülen Myanmar’ı kasırganın yol açtığı yaraların sarılması için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya çağırdı. Bu arada Myanmar’daki askerî yönetimin iki günlük beklemenin ardından BM’nin Myanmar’a yardım göndermesine izin verdiği bildirildi. BM Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) yapılan açıklamada, cuntanın izin vermesinin ardından yardım malzemesi taşıyan ilk BM uçağının Myanmar’a indiği belirtildi. Bu arada BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Myanmar’a 3 milyon adet su temizleme tableti gönderilmesine başlanacağını bildirdi.
HERYER SULAR ALTINDA
BM, Myanmar’da, 5 bin kilometrekarelik bir bölgenin sular altında kaldığını açıkladı. BM’nin Bangkok’taki sözcüsü Richard Horsey, büyük bölümü ülkenin güneybatısındaki İrravaddi deltasında olmak üzere toplam 5 bin kilometrekarelik alanı su bastığını, özellikle bu deltanın bulunduğu bölgeye yardımın çok zor ulaştığını söyledi.
NERGİS NEDİR?
Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ı vuran, on binlerce kişinin ölümüne yol açan kasırga, adını Urdu dilinde “Nergis” sözcüğünden alıyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezinin internet sitesine göre, kasırgalara isim verilmesi kuralı 20. yüzyıl başlarında bir Avustralyalı meteoroloğun şiddetli fırtınalara özellikle beğenmediği siyasilerin adını vermesiyle başladı. Kuzey Hint Okyanusu tropikal kasırga dönemi mayıstan Kasım ayına kadar sürüyor ve 2008’in kasırgasının adı Nergis oldu.
|