Malezya'nın petrol şirketi Petronas tarafından yaptırıldığı için Petronas adı verilen kuleler, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’u ziyaret eden yerli-yabancı herkesin ilgisini çekiyor.
Kule özellikle, mimari motifinde, sadece İslâmî değil, Asya’nın büyük Budist tapınaklarındaki çizgileri de yansıtıyor ve bu nedenle, Malezya’nın Malay ve Çinli etnik özelliklerinin oluşturduğu kompozisyonu ortaya koyuyor. Bir anlamda, 32 bin pencerenin bulunduğu, ülkenin simgesi olan kuleler, her din ve kültürden insanın bulunduğu Malezya’nın kozmopolit durumunu da yansıtıyor. Asya’nın tüm mimari özelliklerinin yanı sıra etnik kültürünü de yansıtan Petronas Kulelerini her gün binlerce turist ziyaret ediyor.
İkiz Kule olması nedeniyle, dünyanın en büyük ikiz kuleleri olan Petronas Kuleleri, Kuala Lumpur’un ticaret ve finans bölgesinin merkezinde yer alıyor.
KULELER BİRBİRİNE BAĞLI
Petronas kuleleri, 452 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek yapıları arasında tescillenmiş bulunuyor. İki kule, aralarındaki iletişim ve dolaşımın sağlanması amacıyla 170. metrede, 41 ve 42. katlarda Gökyüzü Köprüsü ismi verilen köprülerle birbirine bağlanıyor, köprülerin uzunluğu ise 58 metre boyunda bulunuyor.
Gökyüzü Köprüsü, Malezya’da, dünyada yaşayanlar ile ruhlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir köprü olarak, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtmak için de kullanıyor. Ayrıca ofis kuleleri alt giriş zeminiyle, çok katlı bir alışveriş ve eğlence galerisiyle birbirine bağlanıyor. Arjantinli mimar Cesar Pelli tarafından 1998 yılında tasarlanan, 88 katlı, 452 metre yüksekliğindeki kulelerin her biri için ayrı bir inşaat şirketi görevlendirilmiş. Ağırlıklı olarak İslâmî mimari tarzında hazırlanan ve çelik ile sağlamlaştırılmış camdan oluşan kule, deprem ve yıldırımlara karşı oldukça dayanaklı bir tasarıma sahip bulunuyor. Petronas kulelerinde tam olarak 32 bin pencere yer alıyor.
|