Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Bölgede 2007 yılının sonbahar aylarında başlayan ve kışın devam eden yağış yetersizliği halen devam ediyor. Son 15 gündür kayda değer yağışın düşmediği bölgeye 2008 yılının 80 gününde düşen yağış miktarında geçen yılın aynı süresine oranla yüzde 50 azalma oldu.
Son 15 gündür kayda değer yağışın düşmediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2008 yılının 80 gününde düşen yağış miktarında geçen yılın aynı süresine oranla yüzde 50 azalma oldu. Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürü Şevket Özaslan, Diyarbakır’a düşen yağış miktarında bu yıl büyük azalma olduğunu belirterek, “2008 yılında, bugüne kadar Diyarbakır’a düşen yağış miktarı toplam 94 kilogramdır. Oysa geçen yıl ilk 4 ayda düşen yağış miktarı 197 kilogramdı” dedi. Kuraklığın en etkili olduğu illerin başında yer alan Mardin’in Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdülsemetoğlu, kuraklık sebebiyle Mardin merkez, Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı’ndaki hububat ekili 1 milyon 167 bin dekarda ekili hububat ile 167 bin dekar alandaki mercimeğin tamamen kuruduğunu söyledi. Ekinlerin kuruması dolayısıyla çiftçilerin ekili arazilerini sürmeye başladığını bildiren Abdülsemetoğlu, “Bu arazilerde çiftçi hasat yapamayacak. Savur, Ömerli ve Midyat ilçelerimize de önümüzdeki birkaç gün içerisinde yağış düşmezse ekinler kuruyacak” dedi.
Yeraltı suları da azalıyor
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan ise kuraklık sebebiyle çiftçilerin sıkıntılı olduğunu dile getirerek, yaşanan kuraklık sebebiyle bölgede bu yıl hububat üretiminde büyük azalma olacağını söyledi. Bölgedeki çok sayıda çiftçinin sondajla açtığı kuyulardan çıkardığı yeraltı suyuyla tarlasını suladığını bildiren Özkan, “Kuraklık sebebiyle yeraltı sularının seviyesinde de düşüş oldu. Kızıltepe ovasında çiftçiler 200 metre derinlikten su çekiyordu. Ancak yeraltı suları azalınca çiftçiler kuyularının derinliğini 250 metreye indirmek zorunda kaldı. Çiftçilerin kuraklık sebebiyle zararı çok büyük” dedi. Başkan Özkan, yaşanan kuraklığın tespiti için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uzman ekipleri bölgeye göndererek araştırma yaptırdığını belirterek, “Uzman ekiplerin incelemesinin sonucu daha açıklanmadı. Biz kuraklığın afet kapsamına alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
VAHŞİ SULAMA YERİNE
YAĞMURLAMAYA GEÇİLMELİ
Yağışın yetersizliği bölgedeki barajlardaki su seviyesinde de düşüşe sebep oldu. Barajlardaki su seviyesindeki düşüş özellikle sulama amaçlı oluşturulan barajlarda tarımsal sulamaya başlanması sebebiyle daha etkili oldu. DSİ 10’uncu Bölge Müdürü Turkay Özgür, bölgedeki yağışların yetersizliğine vurgu yaparak, çiftçilerin vahşi sulama yerine damla ya da yağmurlama sulamaya geçmesini istedi. Çiftçilerin damla veya yağmurlamaya geçmesi durumunda tarımsal sulamada kullanılan su miktarında yüzde 50 azalma olacağını bildiren Özgür, “Sulama amaçlı oluşturulan barajlarımız da kuraklıktan etkilendi. Devegeçidi Barajı’nda doluluk oranı yüzde 34, Derik Barajı’nda ise yüzde 29’dur” dedi.
|