Gıda krizinin arkasında yakıt krizi, onun arkasında da Bush krizi var. Gıdaların biyoyakıt için kullanılması kritin temel sebebi. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, “bazı Güney Amerika devlet başkanlarının” biyoyakıt kullanımını desteklemelerini eleştirerek, yüksek gıda fiyatlarından ve küresel açlıktan sorumlu olacakları uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler’i ziyaret eden Morales, burada iklim değişikliği ve yerli haklarıyla ilgili konuşmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Morales, tarlaların yakıta dönüşecek ürünler için kullanımının artmasının, ekmeği pahalılaştıran buğday başta olmak üzere gıda fiyatlarında muazzam bir artışa neden olduğunu söyledi.
Biyoyakıtla ilgili konuşan bazı Güney Amerikalı liderlerin ne dediğini bilmediklerini savunan Morales, “Bu çok ciddi. İnsanlar değil, arabalar önce geliyor. Ancak bizim için yaşam ne kadar, arabalar ne kadar önemli? Yaşamın öncelikli, arabalarınsa ikinci olduğunu söylüyorum” dedi.
Morales, BM’deki konuşmasındaysa Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’na çağrıda bulunarak, sefalet ve açlıktan kaçınabilmek için biyoyakıt kullanımını engelleyen politikalar geliştirmelerini istedi. İklim değişikliği konusunda da kapitalizmi suçlayan Morales, “Eğer gezegenimizi kurtarmak istiyorsak kapitalist sistemi sona erdirmek görevimiz” diye konuştu. Bolivya Devlet Başkanı Morales, konuşmasında biyoyakıt konusunda eleştirdiği Güney Amerikalı liderlerin adlarını zikretmedi. Ancak az gelişmiş ülkelerde toprakların hem gıda hem de biyoyakıt için yeterli olduğunu söyleyen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile farklı görüşler taşıdığı biliniyor.
Brezilya, biyo-etanol için şeker kamışı üretmek üzere Gana’da ortak bir girişim başlattıklarını açıkladı. Brezilya Devlet Başkanı Lula, Akra’da yaptığı açıklamada, “Gana’da, İsveç pazarı için yılda 150 milyon litre etanol yapımı için gereken 27 bin hektarda şeker kamışı üretecek bir proje geliştiriyoruz” dedi.
Morales’in yanı sıra Peru Devlet Başkanı Alan Garcia da biyoyakıt için kullanılan toprakların yoksulların gıdaya ulaşmasını engellediği görüşünde. Dünya çapında gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde biyoyakıtların geliştirilmesinin, temel gıda üretimini azaltabileceği korkusu bulunuyor.
|