Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, 200 yıla yakın geçmişe sahip 8 geleneksel Malatya evini restore ettirdi, 9 evin daha restorasyonu için hamle başlattı.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, geleneksel Malatya evlerinin kerpiç ve ahşaptan oluştuğunu belirterek, kerpiç ev kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi ve tarihî evlerin restore edilmesi için bir hamle başlattıklarını söyledi.
Malatya merkezde ve ilçelerde 27 tarihî ev olduğuna dikkati çeken Özbay, ‘’Malatya’da 4, Darende’de 7, Arapgir’de 1, Battalgazi’de 2, Yeşilyurt’ta 13 tarihî ev var. Bu evlerin geçmişi 100-200 yıl arasında değişiyor. Bu evlerin tipik bir örneği olan Beşkonaklar’ın restorasyonu tamamlandı. Yan yana 5 konaktan oluşan Beşkonaklar’ın restorasyonu için 1 milyon 277 bin 460 YTL harcadık. Bu konakları Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Malatya Mutfağı, Malatya Sanat Evi ve Etnografya Müzesi olarak değerlendireceğiz’’ dedi. 7 tarihi ev için de proje hazırlattıklarını anlatan Özbay, şöyle konuştu:
“150 bin YTL ödenek ayırdığımız bu projeler Sivas Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Bu evler Beşkonaklar’ın bulunduğu Sinema Caddesi’ndeki 2 ev ve Yeşilyurt ilçesindeki 5 ev.
Ayrıca merkezdeki Karakaş Konağı için 400 bin YTL, Hatice Günay Konağı için 52 bin YTL, Darende ilçesindeki Paksoy Konağı için de 50 bin YTL harcadık, bu konakların da restorasyonları tamamlandı. Yeşilyurt ilçesinde tarihî evlerin bulunduğu bir sokak var. Bu sokağın sağlıklaştırmasının da projesini hazırlattık. Projeye 114 bin YTL ödenek ayırdık.’’
|