AKP'nin kapatılmaktan kurtulmak için anayasaya “Devlet memurları, kamu kurumu yöneticileri dinsel simge kullanamaz" ve "İlk ve ortaöğretimde dinsel simge sayılan kıyafetler giyilemez” gibi maddeler koymayı düşündüğüne dair haberler kamuoyunda endişe ve tepkiyle karşılandı. “Laiklik hassasiyeti taşıyan kesimlerdeki kaygıları giderme” adına gündeme getirilen söz konusu düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde, yasal dayanağı olmayan yasağın ilk ve ortaöğretim okullarıyla kamu kurumlarında ilk kez anayasal zeminde kalıcı hale getirilmiş olacağı belirtiliyor.
Edinilen bilgiye göre, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu’ndaki “laiklik vurgusu”nun sırrı çözüldü! Kapatma dâvâsının ardından önce parti kapatmayı engelleyecek anayasal değişiklikler üzerinde odaklanan, ama “Bu, etik ve meşru olmaz” eleştirileri üzerine rotayı Avrupa Birliği’ne çevirip demokratikleşme paketi hazırlığına girişen AKP, “Laiklik hassasiyeti taşıyan kesimlerdeki kaygıları giderme” adına yeni düzenlemeleri gündemine aldı.
AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından sonra Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın “Kaygıları giderecek adımlar atılacak” sözleriyle ipucunu verdiği düzenlemenin “Devlet memurları, kamu kurumu yöneticileri dinsel simge kullanamaz” ve “İlk ve ortaöğretimde dinsel simge sayılan kıyafetler giyilemez” gibi maddeler olduğu belirtiliyor.
Üyelerinin “Kamuda ve ortaöğretimde de başörtüsü serbest olmalı” açıklamaları sebebiyle sert eleştirilerle karşılaşan AKP, böylece partisine yönelik kapatma dâvâsına sebep olan kaygılara karşı laiklik güvencesi getirmiş olacak. AKP’nin üzerinde çalıştığı bu düzenlemeleri de içeren paketin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçmesinin ardından muhalefet partilerine de uzlaşma için götürülmesi bekleniyor. Görüşmelerden sonuç alınması halinde paket yasalaştırılacak; uzlaşma çıkmazsa AKP yeniden bir durum değerlendirmesi yapacak. Yola devam mı tamam mı bu değerlendirmenin ardından netlik kazanacak.
“Laiklik hassasiyeti taşıyan kesimlerdeki kaygıları giderme” adına gündeme getirilen söz konusu düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde, yasal dayanağı olmayan yasağın ilk ve ortaöğretim okullarıyla kamu kurumlarında ilk kez anayasal zeminde kalıcı hale getirileceği belirtiliyor. Başörtüsü yasağını kalıcı hale getirecek düzenlemeler kamuoyunda endişe ve tepkiyle karşılandı. Başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakma iddiasıyla başlatılan girişimin sonuçsuz kalma ihtimalinin iyice güçlendiği bir ortamda, yasağın diğer alanlarda AKP eliyle kalıcılaştırılması halinde, iktidar partisinin millet karşısında böyle bir vebali kolay kolay taşıyamayacağı vurgulanıyor.
MKYK'DA KARAR VERİLDİ
Kapatma davasının ardından izlenecek yol haritasını belirlemek üzere toplanan AKP MKYK’da çok sert tartışmalarla ilerleyen süreçte tansiyonun düşürülmesi, demokratikleşme konusunda adımların atılması, bunun için de muhalefetle uzlaşma aranması kararlaştırılmıştı. Ortak payda arayışı MKYK’da ayrıca sürpriz bir şekilde “laiklik” vurgusu yapılmış, toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Fırat da “Bu süreç hepimiz için bir özgürlük ve sosyal barış güvencesi olan laiklik ilkesini ortak paydamız olarak siyasi rekabetin üzerinde tutmak için de önemli bir fırsat oluşturmaktadır” diye konuşmuştu. MKYK’dan kulislere “toplumda oluşan laiklikle ilgili kaygıların giderilmesi yönünde gereken düzenlemeler yapılması, bu kapsamda muhalefetle görüşmelerde ortak payda belirlenmesinin de kararlaştırıldığı” haberi yansımıştı.
|