İslâm âleminde ayrı bir yeri, önemi bulunan ve yapımında kıymetli madenler, özel taş ve maddeler kullanılan bazı tespihlerin fiyatının 2 bin YTL’yi bulduğu bildirildi. Ulucami bölgesinde tespih satışı yapan Hasan Yılmaz, Türklerin İslâm dünyası ile tanışmalarının ardından, tespihin hem aksesuar hem de ibadet için yaygın olarak kullanıldığını söyledi.
Yılmaz, tespihlerin Allah’ın sıfatlarını sayarken kullanılması sebebiyle İslâm dünyasında ayrı bir yerinin bulunduğunu ifade ederek, bunların bir sanat eseri sayılabilecek derecede güzel olanlarının da bulunduğunu kaydetti.
El sanatlarının büyük önem taşıdığı Osmanlı döneminde, tespihlerin kıymetli maddeler kullanılarak, ince işçiliklerle elde edildiğini anlatan Hasan Yılmaz, tespihlerin o dönemlerde de bir sanat olarak kabul gördüğünü belirtti.
ALTIN SET FİYATINA TESPİH
Tespih yapımında bir sınırlama olmadığını, akla gelebilecek her türlü malzemeden yapılabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
‘’Tespih fiyatları, kullanılan malzeme ve el işine göre değişiyor. Plastikten yapılmış ve el emeği bulunmayan bir tespihi 5 YTL’ye satın alabilirsiniz. Ancak tespihlerin de meraklıları var. Özel müşterilerin taleplerine ve zevklerine göre yapılan ve çok pahalı olan tespihler mevcut. Yani altın set fiyatına satılan tespihler bulunuyor. Mesela, birçok kişinin, yanlışlıkla taş ya da kaya diye nitelediği kehribar, fosilleşmiş çam reçinesidir. Kehribar oluşumu 200-300 senede gerçekleştiği için bu malzemeden yapılan tespihler çok değerlidir. Kaplumbağanın kısaltması olan ‘bağa’ tespihlerin değeri de nesilleri tükenmekte olan caretta caretta cinsi kaplumbağalarının kabuğundan yapılmalarından kaynaklanıyor. Bu sebeple de ‘bağa’ cinsi tespihler pahalıdır. Ancak, böyle pahalı tespihlerin de meraklıları çok. Kehribar gibi Oltu taşı, kuka, fildişi, abanoz, yüsürü ve deve kemiğinden imal edilenler tespihlerin de değerleri yüksek ve oldukça fazla meraklıları var.’’
|