Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden rahatsız olanların varlığının dikkat çekici olduğunu vurgularken, “Sendika olarak, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin zorunlu olarak devam etmesi, ayrıca seçmeli olarak din eğitimi dersinin konulmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Eğitim-Bir-Sen yaptığı 12. Başkanlar Kurulu ve 2. Genişletilmiş Teşkilât Yöneticileri İştişare Toplantısı sonrasında bir “Sonuç Bildirgesi” yayınlandı. Bildirgede, dünyanın tek terörist devleti olan İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırılarda kadın-çocuk demeden katliâm yapmasının lanetlendiği belirtilirken, BM ve İKÖ meselenin çözümü için göreve çağrıldı.
Irak ve Afganistan’da her gün onlarca sivilin ölmesinin sorumluluğunun ABD’de olduğu vurgulanan bildirgede ABD’nin derhal bölgeden çekilmesi ve Irak halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi gerektiği vurgulandı.
YENİ ANAYASAYA HIZ VERİLMELİ
Bildirgede ülke ve dünya gündemine ilişkin sendikanın görüşleri şöyle sıralandı:
* Yeni anayasa çalışmalarına ara verilmesi demokratikleşme çalışmalarının yavaşlaması anlamına gelmektedir. Bu da AB standartlarının üzerinde bir demokratikleşme, özgürleşme ve sivilleşme hedefi olan ülkemiz için kayıptır. Bu çerçevede yeniden yeni anayasa çalışmalarına hız verilmeli, en kısa zamanda demokratik bir anayasa yapılmalıdır.
* 1999 yılında pedagojik alt yapısı olmadan getirilen katsayı adaletsizliği kaldırılmalı, yine 8 yıllık kesintisiz eğitim meslekî eğitim ve din eğitim-öğretimi dikkate alınarak kesintili olarak yapılandırılmalıdır.
* Millî Eğitim Bakanlığı bu mağduriyetleri giderecek yeni atama yönetmeliğini hazırlayarak yürürlüğe koymalıdır.
BAŞÖRTÜSÜNE BÜTÜN ALANLARDA ÖZGÜRLÜK
* Anayasa değişikliği yapılmış olmasına ve kanunlarda yasak olmamasına rağmen başörtüsü yasağını sürdüren rektörleri kınıyor, savcıları anayasanın amir hükümlerini çiğneyen rektörler hakkında gerekli işlemleri yapmaya çağırıyoruz. Milleti derinden üzen başörtüsü sorunu hizmet alan-veren ayrımı yapılmaksızın çözülmelidir.
* Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden rahatsız olanların varlığı dikkat çekicidir. Üstelik, söz konusu derste sadece İslâm dini değil; Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm gibi din ve öğretiler hakkında genel bilgiler verilmektedir. Hatta yurttaşlık görev ve sorumluluklarımız da bu ders kapsamında verilmektedir. Sendika olarak, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak devam etmesi, ayrıca seçmeli olarak din eğitimi dersinin konulmasını talep ediyoruz.
|