Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şiddetin, tokat, yumruk, tekme ve dayak gibi fiziksel saldırıların yanı sıra, sindirme, sürekli küçümseme ve aşağılama, ailesinden ve arkadaşlarından tecrit etme, hareketlerini izleme ve kısıtlama, bilgiye ve yardıma erişimini engelleme gibi çok çeşitli alanlarda da olabileceğini söyledi.
Dünya genelinde 5 kadından birinin hayatı boyunca şiddete maruz kaldığını anlatan Akın, bunun kimi zaman ciddi yaralanma ya da ölümle sonuçlanabildiğini belirtti. Akın, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, Brezilya, Etyopya, Bangladeş, Japonya, Sırbistan gibi 11 ülkede 24 bin kadınla görüşülerek yapılan araştırmaya göre, ‘’Japonya ve Sırbistan’da kadınların yüzde 13’ünün, Peru’da yüzde 61’inin fiziksel şiddete, Japon kadınların yüzde 6’sı ile Etyopyalı kadınların yüzde 59’unun cinsel şiddete, Japon kadınların yüzde 15’i ile Etyopyalı kadınların yüzde 71’inin fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını’’ belirtti.
Bir başka araştırmaya göre de şiddetin genellikle kadının kendi ailesinden veya tanıdığı biri tarafından uygulandığının tespit edildiğini ifade eden Akın, ‘’Öldürülen kadınların yüzde 40-70’i yakın ilişki içinde olduğu partneri tarafından öldürülmektedir’’ dedi. Akın, Kenya’da haftada birden fazla, İspanya’da da her beş günde bir kadının, erkek partneri tarafından öldürüldüğünü söyledi.
TÜRK KADINI DA ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Türk kadınının da başta aile içi şiddet olmak üzere fiziksel, psikolojik ve sosyal statü gibi bir çok alanda şiddete maruz kaldığını öne süren Akın, Türkiye genelinde kadına karşı uygulanan şiddetin yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değiştiğini, şiddetin hem kırsal alanda hem şehirlerde görüldüğünü söyledi.
Akın, gençlerin, evlilerin, kırsal bölgede yaşayanların, eğitim düzeyi düşük veya çocuk sayısı 5’ten fazla olan kadınların fiziksel şiddeti daha fazla içselleştirdiğine dikkati çekti.
|