Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2008 yılında hacca gitmek isteyen adayların ön kayıt ve kayıt yenileme başvurularının 12-27 Mart tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Bardakoğlu, 2008’de yaklaşık 100 bin hacı adayının kutsal topraklara götürüleceğini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2008 yılı hac organizasyonu ile ilgili Başkanlık konferans salonunda basın toplantısı düzenledi. Bardakoğlu; 2007 yılı kayıt döneminde kayıt yeniletme ve ön kayıt yaptırma olmak üzere toplam 673 bin kişinin başvurduğunu, geçen yıldan kayıt yaptırıp gidemeyen çok sayıda kişinin bulunduğunu hatırlattı. 12-27 Mart tarihleri arasında; geçen yıldan bekleyenlerin kayıt yeniletme, bu yıl başvuracakların da ön kayıt yaptırabileceklerini söyleyen Bardakoğlu, kura çekiminin ise 4 Nisan’da yapılacağını aktardı.
Ön kayıt yaptıranlardan çeşitli masraflar karşılığı 15 YTL alınacağını, kayıt yeniletenlerden ise bu meblağın tahsil edilmeyeceğini dile getiren Bardakoğlu, kesin kayıtların 8-22 Nisan tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.
Bardakoğlu, kesin hacca gitme niyetinde olan vatandaşların başvuruda bulunmaları ve mükerrer hacdan kaçınılması uyarısında da bulundu. Bardakoğlu, “650 bin kişinin beklediği bir ortamda mükerrer hacca gitmek vebal almaktır. Mükerrer hacca götüren şirketler de en büyük cezayı görecek. Mükerrer hacca götüren şirketlere hac ve umre izni vermeyeceğiz” diye konuştu.
Hacı adaylarının otel, müstakil odalı ve normal yemekli olmak üzere 3 kategoriden birini seçmek zorunda olduğunu kaydeden Bardakoğlu, bu tercihleri daha sonra değiştirme imkanının ise bulunmayacağını vurguladı. Bardakoğlu, bu nedenle adayların düşünerek ve bilgi sahibi olarak tercihte bulunması gerektiğini söyledi. Bardakoğlu, hac ücretlerinin geçen yıl ile aynı oranda tutulmaya çalışıldığını açıkladı.
Bardakoğlu’nun verdiği bilgiye göre hac
kategorileri ve ücretleri ise şöyle:
Normal Yemekli 1. Tip: 2 bin 200 Avro
Normal Yemekli 2. Tip: 2 bin 50 Avro
Normal Yemekli 3. Tip: Bin 950 Avro
Müstakil 1. Tip: 3 bin 750 Avro
Müstakil Odalı 2. Tip: 3 bin 450 Avro
Müstakil Odalı 3. Tip: 3 bin 150 Avro
Müstakil Odalı 4. Tip: 2 bin 650 Avro
Otel kategorileri ise otellerin hareme olan yakınlığı ve hizmet kalitesine göre belirlenecek.
Din Kültürü dersi zaruri
Soruları cevaplandıran Bardakoğlu, bir gazetecinin, Danıştay 8. Dairesinin, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerine ilişkin kararıyla ilgili sorusu üzerine, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Günümüz insanının, dini pratikleri yerine getirsin getirmesin, din, Müslümanlık, dini hassasiyetleri olan insanların öncelikleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Bardakoğlu, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin çocukları namaza alıştırma ya da dindar yapma dersi değil, din konusunda bilgili yapma dersi olduğunu kaydetti.
“Böyle olduğu için de Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmasında adeta zorunluluk vardır, zaruret vardır” diyen Bardakoğlu,çocukların din hakkında cahil kalmasının birçok yanlışlığı da beraberinde getireceğine dikkati çekti. Uygulamada 3-5 münferit yanlış var diye Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olmasına karşı çıkmanın 3-5 hasta yanlış tedavi edildi diye bir hastaneyi kapatmaya benzediğini ifade eden Bardakoğlu, “Gönül isterdi ki, AİHM bağlamında söylüyorum; Türkiye zaten aynı yanlışlığı katlayarak devam ettiren gölgesidir, yargıçlar kişisel kanaatlerine, ön yargılarına, kişisel tercihlerine göre değil, konuyu bilim zemininde ve o dinin bilgi metodolojisine göre inceleyip karar versin” dedi.
|