Prof. Dr. Emre Kongar, bir yerde demokrasi olabilmesi için sermayenin, işçi sınıfının, laikliğin, temel hak ve özgürlükler ile bunları koruyan hukukun olması gerektiğini belirterek, ‘’Türkiye’de demokrasi, hilkat garibesidir’’ dedi.
Prof. Dr. Kongar, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘’Demokrasimizle Yüzleşmek’’ konulu konferansta, yıllardır Türkiye’de ilim ve siyasetin aynı gelişim sürecini izleyemediğini, sürekli zikzaklar çizdiğini söyledi.
Prof. Dr. Kongar, 1982 Anayasası’nın son derece baskıcı, insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bir Anayasa olduğunu ifade etti. Demokrasinin istemekle olmayacağını, bunun için öncelikle endüstri devriminin yaşanması gerektiğini savunan Prof. Dr. Kongar, şöyle konuştu:
‘’Demokrasi, endüstri devrimini yaşamış toplumların ürünüdür. Bunu yaşamamış toplumlar, demokrat olamaz. Bir yerde demokrasi olabilmesi için sermayenin, işçi sınıfının, laikliğin, temel hak ve özgürlükler ile bunları koruyan hukukun olması gerekir. Muhalefet aynen iktidar gibi konuşamıyorsa örgütlenemiyorsa yazamıyorsa o ülkede demokrasi yoktur. Millî irade laftır. O dış ülkelere karşıdır. Türkiye’de demokrasi, hilkat garibesidir. Yüzde 47, yüzde 32 oy alıp da ‘Ben milli iradeyi temsil ediyorum’ diyerek rejimin temellerini kimse sarsamaz. Demokrasi hiçbir din, dil, ırkın tekelinde olamaz. Laiklik, demokrasinin kural olarak ön koşuludur.’’
|