Diyarbakır’da 3 Ocak’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Rıdvan Süer’in babası Şemsettin Süer, doğu ve batıdaki sivil toplum kuruluşları arasında kurulan gönül bağının çok önemli olduğunu belirterek, terörün bu tür kucaklaşmalarla sona ereceğini söyledi. Süer, “Kurulan gönül köprüsü sayesinde kardeşlikler, dostluklar daha da pekişecektir. Zaten terörü ancak bu tür birliktelikler bitirebilir” diye konuştu.
Diyarbakır’da 3 Ocak’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Rıdvan Süer’in babası Şemsettin Süer, sivil toplum kuruluşları arasında başlanan doğu-batı arasında kurulan gönül bağının çok önemli olduğunu belirterek, bu tür kucaklaşmaların ancak terörü bitireceğini söyledi.
“Bu ülke için bir adım da biz attık” misyonu ile yola çıkan Anadolu Girişimci İşadamları Derneği(AGİD), Kimse Yok Mu Derneği ve Sağlık Mensupları Derneği Adana Şubeleri’nin 15-17 Şubat tarihleri arasında Diyarbakır’da gerçekleştirdiği kardeşlik köprüsü izlenimleri kamuoyuyla paylaşıldı. Hiltonsa Oteli’nde gerçekleştirilen ve Diyarbakırlı 40 işadamının dâvet edildiği programa menfur bombalı saldırıda hayatını kaybeden Rıdvan’ın babası Şemsettin ve annesi Gülderen Süer’de katıldı.
Programda oğlunun ölümünden sonra yazdığı şiiri okuyan Şemsettin Süer, duygulu anlara sahne oldu. Olay gecesini anlatan mısraların ardından baba Süer’in oğlunun ağzıyla eşine yazdığı şiiri, salonu dolduran insanları gözyaşlarına boğdu. Eşi Gülderen Hanım da herkes gibi hıçkırıklarını tutamadı.
O anı bir kez daha yaşayan Şemsettin Süer, terörün bitmesi için devletin elinden gelen gayreti gösterdiğini vurguladı. Kurban Bayramı’ndan bu yana batıdan doğuya uzatılan ‘dostluk elinin’ terörü bitirmede önemli rol oyayacağına işaret eden Süer, “Kurulan gönül köprüsü sayesinde kardeşlikler, dostluklar daha da pekişecektir. Zaten terörü ancak bu tür birliktelikler bitirecektir. Doğuda açlık ve sefaletten dolayı insanlar kendilerini belli odakların kucaklarında ellerinde buluyor. İnşaallah oralara bu şekilde sahip çıktıkça daha iyi gürler göreceğimizi ümit ediyorum.” dedi. Konuşmasının ardından AKP Milletvekili Vahit Kirişçi, Şemsettin Süer’e Türk bayrağı hediye etti.
Programa ev sahipliği yapan AGİD Başkanı Ahmet Coşkun, gönülden gönüle akan sevgi selinin hızla büyüdüğünü belirterek, ilk olarak 5 otobüsle Diyarbakır’a gitmeyi düşündüklerini ancak, gelen taleplerin ardından 20 otobüs, 900 kişi ve 6 bin civarında hediye paketiyle birlikte yola çıktıklarını söyledi.
Diyarbakır’da inanılmaz bir dostluk ve sevgiyle karşılaştıklarını aktaran Coşkun, gözyaşlarıyla Adana’ya döndüklerini kaydetti. Giden 900 kişinin Diyarbakırlılar tarafından evlerinde misafir edildiğini vurgulayan Coşkun, “Bu köprü çok daha önceden kurulması gerekirdi. Ama zararın neresinden dönersek kardır. Bu gönül köprüsü hızla büyüyor.” diye konuştu.
Benzer organizasyonların bundan sonraki dönemlerde de gerçekleştireceklerini söyleyen Kimse Yok mu Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Elibal ise 13 Nisan’da Adana’nın kenar mahallelerinde 4 bin ailenin kapısını çalacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Adana’da da Diyarbakır var, Batman var, Mardin var. Derneğimizin gönüllüleriyle birlikte 13 Nisan sabahında şehrimizin kenar mahallelerinde 4 bin kapıyı çalarak yardım yapacak, onların dertlerini dinleyeceğiz. Bu kampanyamıza katılmak isteyen veya etrafında ihtiyaç sahibi bulanan bize müracaat etsinler. Tüm Adanalılara bu yardım seferberliğine katılmaya davet ediyorum.”
Daha sonra kürsüye gelen Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Aziz Nart, Diyarbakır’ın manevî boyutu ve ekonomik potansiyeli ile ilgili bilgi verdi.
Doğu batı arasındaki kardeşlik köprüsünü yıkmak isteyen mihrakların olduğunu vurgulayan Nart, ancak bu tür birlikteliklerin bölge üzerinde oynanan oyunları bozacağını ifade etti.
Türkiye’nin batısının, doğusunu tanımadığını ileri süren Nart, “Diyarbakır Müslümanlar tarafından ilk fethedilen şehir. Diyarbakır, 9 peygamber kabri, 541 sahabe ve tabiinin kabrinin bulunduğu mübarek bir şehir. Diyarbakır, gelişen sanayisi, özellikle tarımıyla Ortadoğu’nun ticaret merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Lütfen Diyarbakırla ilgili önyargılarınızı bırakın ve gelin bizim misafirimiz olun. Batıdan görünenle gerçek Diyarbakır çok farklı. Bizim memleketimiz peygamberler, medeniyetler şehridir.” şeklinde konuştu. Diyarbakır ziyaretinde çekilen fotoğraflardan oluşan serginin yer aldığı organizasyon, doğu ve batı illerinden gelip Adana’da okuyan öğrencilerin birlikte okuduğu İstiklâl Marşı ve Anadolu’dan geldik türküsüyle renklendi.
|