Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. İsmail Yavaş, günlük hayatın parçası haline gelen interneti ‘’şuursuzca kullanan veya kötü niyetine alet eden kişilerin bu durumunun, bir çeşit hastalık olduğunu’’ bildirdi.
Bu durumun ‘’internet bağımlılığı bozukluğu’’ (internet addiction disorder) olarak adlandırıldığını ifade eden Yavaş, internet bağımlılığının, esrar ve eroin bağımlılığından daha tehlikeli olduğunu savundu.
Teknolojik bir nimet olan internetin, insanlara büyük imkânlar sunduğunu vurgulayan Yavaş, ‘’ancak bazı kötü sonuçlara da yol açabilmektedir. Bugün hemen her yaştan birçok insan, internet bağımlısı olmuş durumda. İnsanların internetle münasebetleri sorgulandığında, bugün bu teknolojinin dünya genelinde faydadan ziyade zarar vermeye başladığı söylenebilir’’ diye konuştu.
MUTLULUK AZALIYOR
İnternet bağımlılığı bozukluğunun, her hastalık gibi bazı belirtileri olduğunu ifade eden Yavaş, bu doğrultuda ekran karşısında geçirilen zamanla ters orantılı olarak mutluluğun azaldığını, kişinin içine kapandığını anlattı.
Dr. Yavaş, sonuçta psikomotor huzursuzluk, kaygı, internetle ilgili hayaller, parmaklarda iradi veya gayri iradi yazma gibi hal ve durumların ortaya çıktığını, kişinin çevre ve iş ilişkilerinde olumsuz etkiler yaşandığını belirtti.
Bu teknolojiyi reddetmenin yanlış ve imkânsız olduğunu da vurgulayan Yavaş, uzmanların, internetin istismarı konusunda kafa yormaları gerektiğini söyledi.
Yavaş, Çin’de internet ve video oyunlarının bağımlılığını tedavi etmeye yönelik merkez açıldığını, buradaki hastaların çoğunluğunu 14-24 yaşındaki gençlerin oluşturduğunu sözlerine ekledi.
|