Türk Sağlık-Sen tarafından son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan doktorların tam gün çalışması ile ilgili bir araştırma yapıldı. Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak hazırlanan araştırmaya göre, 2007 yılı sonu itibariyle kamuda yarım zamanlı çalışan doktor sayısı 18 bin 250. Yarı zamanlı çalışan doktorların en çok olduğu şehir ise İstanbul. Türkiye’de sadece Tunceli’de yarı zamanlı çalışan doktor yok.
Araştırmaya göre Sağlık Bakanlığında tam zamanlı 37 bin 94 doktor çalışırken yarı zamanlı çalışan doktor sayısı ise 18 bin 205. Yarı zamanlı çalışan doktorların en fazla olduğu il ise İstanbul. 11 Bin 743 doktorun göre yaptığı İstanbul’da 2 Bin 927 doktor yarı zamanlı çalışarak kamuda hizmet veriyor. Yarı zamanlı çalışan doktorların yoğun olduğu diğer iller ise şöyle: İzmir (1302), Ankara (1017), Bursa (1001), Balıkesir (677)
Araştırma sonuçlarına göre tüm doktorların tam gün çalıştığı tek il ise Tunceli. 94 hekimin görev yaptığı, bu ilde kamuda çalışan hiçbir doktorun muayenehanesi bulunmuyor. Yarı zamanlı çalışan doktorların en az olduğu diğer iller ise şöyle: Bayburt (3), Kilis (4), Ardahan (6), ve Artvin (13)
KAMUDA SAĞLIK HİZMETİNDE CİDDÎ
AKSAMALAR YAŞANABİLİR
Araştırma sonuçları ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Doktorların kamuda tam gün hizmet vermesi genel olarak olumlu bir uygulama olacaktır. Fakat bugün özel sektörde doktorlara 15 Bin YTL gibi oldukça yüksek ücretler ödeniyor. Sağlık Bakanlığı tam gün uygulamasına geçecekse doktorları kamuda tutabilmenin yollarını aramalıdır. Kamuda görev yapan sağlık çalışanlarının taban aylıklarında iyileştirme yapılarak ayrılmalarının önüne geçilebilir. Aksi takdirde doktorların kamudan özele geçişi engellenemez. Bugün Diyarbakır’da 8 doktorun görevden ayrılması ile hastanede sağlık hizmetleri ciddî aksamalar yaşanıyor” dedi.
Türkiye’de birçok hastanede doktor olmamasından şikâyet edildiğini hatırlatan Kahveci, bunlara ilâve olarak kamuda yarım gün çalışan doktorların da büyük bir bölümünün kamudan ayrılıp özele geçmesi durumunda kamuda sağlık hizmetinde ciddî aksamalar yaşanabileceğini, bunlar göz önüne alınarak aceleye getirilmeden, hiç kimsenin zarar görmeyeceği bir çözümün bulunmasını gerektiğini söyledi.
|