Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Çelik, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2002-2005 dönemine ilişkin verilerine göre Türkiye genelinde yoksulluk artarken, kırsal yoksulluğun artışı dikkat çekecek boyuttadır” dedi.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan açılış töreni ile Cuma gün başlayan ‘Uluslararası Yoksulluk Sempozyumu’, Cumartesi günü Barcelo Eresin Otel’de üç farklı salonda yapılan eş zamanlı oturumlarla devam etti.
11 başlık altında gerçekleşen oturumlardan ilki olan ‘Sivil Toplum Kuruluşları ve Yoksullukla Mücadele’, Fatih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lütfullah Karaman’ın başkanlığında gerçekleşti. Yoksulluğun azaltılmasında sivil toplum kuruluşlarının rolünün işlendiği oturumda, Ankara Üniversitesi’nden katılan Levent Eraslan, Deniz Feneri Derneği’nin yoksulluğa karşı yürüttüğü mücadele stratejilerini anlattı.
Gelir dağılımı, yoksulluk ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin konu alındığı “Ekonomik Politikalar ve Yoksulluk” başlıklı oturumda ise Türkiye’de ve dünyada yoksulluk kavramı, rakamlarla gözler önüne serildi. Konuşmasında genel olarak gelişmiş ülkelerdeki kişisel gelir düzeyinin diğer ülkelerdeki değerlerle karşılaştıran Balıkesir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Kemal Gürbüz, günümüzdeki büyüme oranları düşük de olsa, gelişmiş ülkelerin bugünkü durumlarını geçmişte hızlı büyümelerine borçlu olduklarını söyledi.
“Kırsal ve Kentsel Yoksulluk” konulu oturumda ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kemal Çelik, Türkiye’deki yoksulluk boyutunu istatistiksel verilerle dinleyicilere sundu. Kırsal yoksulluğa özellikle dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Çelik; “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2002-2005 dönemine ilişkin verilerine göre Türkiye genelinde yoksulluk artarken, kırsal yoksulluğun artışı dikkat çekecek boyuttadır. Söz konusu rakamlara göre ülkemizde 14 milyon 681 kişi, diğer bir deyişle ülke nüfusunun % 20.50’si yoksuldur. Belirlenen yoksul nüfusun % 61’inin kırsalda olması düşündürücüdür. Benzer biçimde açlık sınırı altında yaşadığı saptanan 623 bin yurttaşımızın da yarısından fazlası (% 55’i) kırsal kesimlerde yaşamaktadır” dedi.
Dün de “İnsan Hakları Bağlamında Yoksulluk”, “Aile ve Yoksulluk”, “Küreselleşme, Eşitsizlik ve Yoksulluk” konuları masaya yatırıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden bilim adamlarına kapılarını açacak. Yoksulluk Sempozyumunun son gününde de bütün dünyada önüne geçilemez bir sorun olan yoksullukla mücadele yollarını tartışmaya devam edildi.
|